Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ismét nőtt a horvátországi magyarságnak járó támogatási összeg
MÁÉRT - 2018. április 26., csütörtök 10:39

Múlt csütörtökön tartotta meg 78. ülését az Aleksandar Tolnauer vezette országos Kisebbségi Tanács. A tanácskozásnak két napirendi pontja volt: a tavalyi támogatások felhasználásáról szóló beszámoló elfogadása, valamint az idei állami költségvetésben jóváhagyott támogatás elosztása a nemzeti kisebbségi egyesületek benyújtott programjai között.

A horvátországi magyar szervezetek támogatására szánt összeg ismét nőtt, az előző évihez képest 216 ezer kúnával kaptak többet egyesületeink programjai, mint 2017-ben, azaz idén összesen 3 84 5000 kúnával rendelkezhetünk.
- Attól függetlenül, hogy ismételten komoly gondok vannak egyes egyesületeinknél a támogatások elszámolásával, mi vagyunk az egyetlen kisebbség, amelynek 2017-ben és 2018-ban is emelkedett a támogatása, és most már megközelíti a „lélektani” 4 millió kúnás határt, és én biztos vagyok benne, hogy 2019-ben át is fogjuk lépni. Sajnálom, hogy több szervezetünk, kultúregyesületünk az idén egyáltalán nem jelentkezett a kisebbségi tanács pályázatára, de ezt annak tulajdonítom, hogy jóval szigorúbbak a felhasználási feltételek, mint amit megszoktunk. Ennek ellenére az idén összesen 44 horvátországi magyar szervezet kap támogatást, ami azt bizonyítja, hogy egy életképes közösség vagyunk - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a Kisebbségi Tanács tagja.
 
A tavaly támogatott magyar egyesületek egyharmadának pótbeszámolót kell készítenie. Csak ezek esetleges elfogadása esetén lesz végleges az idei támogatási döntés!
A tavalyi pénzösszegek felhasználásáról szóló tanácsi jelentésből, sajnos, kiderült, hogy egyes magyar szervezeteknél ismételten komoly gondok vannak a támogatási összegek felhasználásával/elszámolásával, így az idén öt magyar egyesületet zárta ki magát a pályázatból, és összesen 15 tavaly támogatott egyesületnek pótbeszámolót kell beküldenie, ami után újra értékelik az elszámolást is.
Hasonló gondok tapasztalhatók számos más nemzeti kisebbségi szervezetnél is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.