Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Több mint húszezer Minority SafePack aláírást adtak le ma Litvániában
MÁÉRT - 2018. május 2., szerda 14:12

A litvániai lengyel közösség által, a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására gyűjtött 20 284 aláírást adtak át hétfőn, április 30-án az illetékes hatóságoknak Vilniusban. A FUEN elnöke, Vincze Loránt a leadást követően a litván Szejmben (parlament) tartott sajtótájékoztatót a litvániai lengyel választási szövetség (LLRA) elnökével, Valdemar Tomaševski EP-képviselővel, illetve Zbignev Jedinskij parlamenti képviselővel.
“Romániai magyarként országunk, a balti államokhoz hasonlóan, az utolsó hullámban csatlakozott az Európai Unióhoz. Mi, romániai magyarok nagy reményeket fűztünk az EU-hoz, úgy gondoltuk, hogy nemzeti kisebbségként itt kaphatunk védelmet és támogatást nyelvünk és kultúránk számára. Aztán rá kellett jönnünk, hogy az EU sokkal inkább a gazdasági jellegű együttműködésről szól, és bár Brüsszel számos területet szabályoz, a nyelvi és kulturális jogok nincsenek ezek között, annak ellenére sem, hogy az EU mottója: Egység a sokszínűségben. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió csak a 24 hivatalos nyelvét és a többségi kultúrákat támogatja, és a kisebbségvédelmet teljes mértékben a tagállamok hatáskörének tekinti” – mutatott rá Vincze Loránt, a Minority SafePack létrejöttének körülményeit vázolva.
Elmondta: az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést 1 millió 320 ezren támogatták, és 11 országban lépték át a meghatározott küszöböt. A balti államok – Litvánia, Lettország – mellett keleten – Szlovákia, Magyarország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária –, délen – Olaszország, Spanyolország – és északon – Dánia – is átlépte a küszöböt a kezdeményezés támogatóinak száma. Ez egyértelműen mutatja, hogy nem egy regionális jellegű kezdeményezésről van szó, Európa minden pontjáról különböző kisebbségek álltak mellé, és a kezdeményezés egy európai kisebbségvédelmi mozgalommá nőtte ki magát – jegyezte meg a FUEN elnöke, aki köszönetet mondott a litvániai lengyel közösségnek a közös ügy felkarolásáért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.