Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Vukovári Magyarok Egyesülete beírta magát a város történetébe
MÁÉRT - 2018. május 10., csütörtök 13:52

Tíz évvel ezelőtt, 2008-ban alakult meg a Vukovári Magyarok Egyesülete, amely mára beírta magát a város történetébe. Aktívan részt vesznek a város és a megye kulturális életében, és nagy eredményeket értek el a magyar közösségi élet formálásában is.
 
A Vukovári Magyarok Egyesületének rendszeres összejöveteleik mellett nagysikerű hagyományos rendezvényeik is vannak, ilyen a vukovári magyar bál, amely mára nemcsak a horvátországi magyarság, hanem a régió egyik legszínvonalasabb eseményévé nőtte ki magát. Minden ősszel megemlékeznek a háború során elesett helyi magyarokról is. Az egyesület munkáját felismerte a magyar kormány is, támogatásával saját ingatlanhoz jutottak, ami azóta a helyi magyarság központja lett.
- Hosszú és nehéz munka előzte meg az egyesület megalakulását, ami nem volt hiábavaló. Mára sikerült az egyesületünk munkájába bekapcsolni a városban élő magyarok nagy részét, akik nagyon örülnek, hogy egy ilyen aktív közösség részét képezik. Székházunk nagyon fontos az egyesület minden tagjának, akik második otthonuknak tartják – mondja büszkén a mindig mosolygós Jakumetović Rozália, az egyesület elnöke és motorja. Majd hozzáteszi azt is, annak különösen örül, hogy egyre több fiatal is van a soraikban, akik érdeklődnek a magyarság iránt.
Ez a második otthonuk
A vukovári Magyarok Otthona Mičić Mária számára is a második otthont jelenti, és amikor csak teheti, a székházban tölti idejét.
– Hetente többször is eljövünk a házba, sütünk, főzünk, horgolunk éneklünk, beszélgetünk, készülünk az ünnepekre. Hogy mit jelent számunkra ez a ház? Egy szóval: mindent – mondja  Mária néni.
Az épületen nagyon sok felújítási munkát a tagok maguk végeztek el, de folyamatosan szépítik. Több takaros kis helyiséget alakítottak ki, ahol a betérő vendég, a látogató is rögtön otthon érzi magát. Ilyenből pedig nincs hiány. Nyílt napokat is tartanak, ahol bemutatják tevékenységüket.
A vukovári magyaroknak Magyarország kormánya jóvoltából az elmúlt években szakmai segítőik is voltak, akik a Petőfi-program során érkeztek hozzájuk. Jelenleg Bódi Viktória tevékenykedik körükben.
- Tavaly augusztus végén jártam először Vukováron, és azonnal magával ragadott a város és az itteni magyar közösség. Előtte egy csángóföldi közösségénél voltam, ahol egészen más problémákkal kellett szembesülnünk. Itt, Kelet-Szlavóniában nagyobb hangsúlyt kapott a nyelvoktatás és a kultúra megőrzése, mivel ez a vidék már szórványon belül is a „legszórványabbak” közé tartozik - mondta Bódi Viktória, aki kiküldetése utolsó hónapját tölti Vukováron.
Magyar lángos és kürtőskalács Az egyesület megalakulása óta igyekszik minden jelentős városi eseményen részt venni, és ők is fontosnak tartják, hogy újra pezsegjen az élet a Duna-parti városban. Emiatt csatlakoztak a „Várlak a vukovári korzón” elnevezésű eseményhez, amelynek állandó résztvevői lettek és helyben sütött lángosukkal sok embert a kirakodóasztalukhoz csábítanak. A kínálatukat nemrég erdélyi recept alapján készült kürtőskaláccsal is bővítették, amit először a Vukovár város napja alkalmából rendezett ünnepségen kínálták. Csakúgy, mint a lángossal, a kürtőskaláccsal is hatalmas sikert arattak. Az ételek mellett kedvességük, közvetlenségük és hatalmas vendégszeretetük az, amely a vukovári magyar egyesület tagjait egyedivé teszi.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.