Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb magyar nap Pakrácon
MÁÉRT - 2018. május 24., csütörtök 10:40

Idén is sor került a nyugat-szlavóniai magyarok egyik legnagyobb rendezvényére, a Pakráci Magyar Napra. A szombati eseményen a résztvevők megismerkedhettek a magyarság hagyományaival, kultúrájával, de más nemzeti kisebbségek is bemutatkoztak.
 
A Pakráci Magyarok Közössége 2011-ben alakult. Tagsága azóta is folyamatosam bővül, legnagyobb rendezvényük a Pakráci Magyar Nap, melyet megalakulásuk óta minden évben megrendeznek. Az eseményen a város magyarjai mellett a környéken élő nemzettársaik és egyéb kisebbségek tagjai is nagy számban vesznek részt. Az idei rendezvényen ott volt a magyarországi, Vas megyei Csepreg városa is egy delegációval. Csepreget és Pakrácot a közös múltjuk köti össze, hiszen egykoron a Jankovics-birtok részét képezte mindkét város, ahogy a szomszédos Daruvár is, ahova a csepregiek szintén ellátogattak és megismerkedtek a város nevezetességeivel.
- Pakrácon és környékén, sajnos, ma már nagyon kevés a magyar. A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk a magyar kultúra és hagyományok megőrzéséért dolgozni. Ebben nagy segítségünkre van a HMDK, amelynek tagszervezete vagyunk - nyilatkozta lapunknak Fa Josip, az egyesület elnöke, aki hozzátette, örül, hogy sikerült felvenni Csepreggel a kapcsolatot, hiszen sok a közös a két településben, és bízik benne, hogy sikerül testvértelepülési kapcsolatot is kialakítania egymással majd a két kisvárosnak. A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Csepreg polgármestere, Vlasich Krisztián is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.