Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kommunikációs képességek fejlesztése kétnyelvű környezetben
MÁÉRT - 2018. július 11., szerda 15:05

A fenti címmel rendezett a múlt héten továbbképzést a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. A székelyudvarhelyi Ficánka napközi otthon igazgatója, Antal Csilla által vezetett foglalkozások főleg a gyerek és a pedagógus közötti kommunikáció minél hatékonyabb fejlesztését szolgálják majd.
 
A magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával tavaly indult Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban az ingatlan-beruházások és -fejlesztések, külső játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvodapedagógusok képzése, módszertani kiadványok készítése, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezése is.
A program horvátországi megvalósulásának stratégiai partnere a HMPF. Mindenhol, ahol magyar nyelvű óvodai nevelés folyik, részesülnek a támogatás valamely formájában. Több helyszínen infrastrukturális fejlesztések folynak, egy mikrobuszt is beszereztek, hogy az óvodai programot a szórványterületekre is eljuttathassák, az intézményeknek módszertani csomagokat juttatnak el, valamint a magyar óvodákba járó gyerekek szülei óvodaidíj-támogatásban is részesültek.
Továbbképzés
A horvátországi programterv része az a továbbképzés is, amelyet múlt szerdán tartottak Kommunikációs képességek fejlesztése kétnyelvű környezetben címmel. A HMPF eszéki székhelyén Kovacsevity Anna, a pedagógusfórum alelnöke köszöntötte a magyar óvónőket, az anyanyelvápolást végző tanárokat és a téma iránt érdeklődő általános iskolai   pedagógusokat.
Elmondta, nagyon fontos, hogy az infrastruktúra mellett az óvodapedagógusok szakmai fejlődése is folyamatos legyen.
- Szervezetünk megalakulása óta számos továbbképzést tartottunk, igyekeztünk mindig a számunkra aktuális kérdésekkel, témakörökkel foglalkozni. Örömmel láttam, hogy egy-egy ezeken elsajátított módszert a pedagógusaink alkalmazzák. Bízom benne, hogy a mostani alkalommal is sok hasznos tudásra tettek szert – mondta Kovacsevity Anna.
A foglalkozásokat Antal Csilla, a székelyudvarhelyi Ficánka napközi otthon vezetője tartotta.
 
- Azt gondolom, hogy ez a téma most nagyon aktuális. Nagyon fontos, hogy a gyerekeinket testileg-lelkileg egészséges felnőtté neveljük, és mindehhez hozzájárul, hogy a kommunikációs képességeket mi módon, milyen módszerekkel tudjuk fejleszteni, hogy kényelvű környezetben mennyire tudunk egészséges fejlődést elérni a gyereknél. A mai nap tulajdonképpen olyan gyakorlati, játékos gyakorlatsorokat, útmutatókat is magában foglal, amelyekkel a mindennapokban mi, pedagógusok szembesülünk a munkánk során. Olyan művészetpedagógiai eszközöket is megmutattam, amelyekkel a kommunikációs képességet kétnyelvű környezetben maximálisan tudjuk fejleszteni – mondta Antal Csilla.
A továbbképzés a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.