Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Bende Sándor: követendő példát mutat Észtország az online közigazgatási ügyintézés terén
MÁÉRT - 2018. szeptember 20., csütörtök 10:49

Közös találkozóra került sor az észtországi és a romániai parlament törvényhozói között a hét elején Bukarestben. A találkozón elhangozott: Észtország Európában és a világon egyedülálló, online közigazgatási platformot dolgozott ki és működtet, amely segítségével az állampolgárok sorban állás és utazgatás nélkül egyszerűbben bonyolíthatják az ügyintézést.  
„A digitális közigazgatási rendszer csökkenti a bürokráciát, jelentős szerepet játszik a korrupció megelőzésében, és nem utolsó sorban egyszerűsíti az ügyintézést az állampolgárok számára. Észtország követendő példát mutat az online közigazgatás terén, és ezt a példát Románia is követhetné” – nyilatkozta Bende Sándor RMDSZ-es képviselő a több napos találkozó hivatalos megnyitóján. A Hargita megyei politikus hozzátette: fontosak az ehhez hasonló, országok parlamenti törvényhozói közötti találkozók, hiszen kiváló alkalmat szolgálnak a jó gyakorlatok szemléltetésére és a tapasztalatcserére.
Az észt állampolgárok három alkalommal fordulnak személyesen közintézményekhez: házasságkötés, válás vagy földterület és ingatlan eladása esetén. Minden egyebet online el lehet intézni, számoltak be az észt küldöttség tagjai.
A több napos találkozó során központi szerepet kaptak a mezőgazdasági témák is, a csoport a szaktárca miniszterével és a bukaresti parlament mezőgazdasági bizottságával találkozott. „A két ország partnersége fellendítheti a mezőgazdasági termékek kereskedelmét és a turizmust is, továbbá biztonságstratégiai szempontból is fontos az Észtország és Románia közötti viszony, hiszen mindkét ország az Európai Unió határállama” – hangsúlyozta Bende Sándor, az észt küldöttséget fogadó parlamenti csoport vezetője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.