Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A drávaszögi magyarok részvétele a honvédő háborúban
MÁÉRT - 2018. október 4., csütörtök 21:57

A zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat jóvoltából a horvátországi magyarság honvédő háborúban betöltött szerepéről hamarosan könyv jelenik meg, melynek előkészületei már nagyban folynak.
Dr. Filip Škiljan történész már számos esetben foglalkozott a horvátországi magyarság múltjával. Kutatta a zágrábi magyarságot, de a nyugat-szlavóniai magyarok múltját is. Most a horvátországi magyarság honvédő háborúban betöltött szerepét foglalja össze. A kutatás részeként a könyv szerzője ellátogat az ország magyarlakta vidékeire, ahol a lakosság körében interjúkat készít. Vasárnap Újbezdánban járt, ahol a helyi magyarok visszaemlékezéseit jegyezte le. - A horvátországi magyarság háborúban betöltött szerepéről még nem készült egyetlen átfogó tanulmány sem. A mostani kutatásom ezt az űrt kívánja kitölteni. Terveim szerint a könyv két részből áll majd, egyik felében a háborúban aktívan résztvevőkkel foglalkozom, míg a második részében a magyar lakosság háború alatti életével - mondta dr. Filip Škiljan, aki hozzátette, tervei szerint februárra készül el a munkával.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.