Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Gáz- és villamosenergia hálózatok épülhetnének állami költségvetésből, RMDSZ-es javaslatra
MÁÉRT - 2018. december 6., csütörtök 12:51

Olyan településeken építhetnek ki villamosenergia- és gázhálózatot, ahol jelenleg nincs bevezetve  a két közszolgáltatás, illetve a meglévő rendszerek javítására és karbantartására is sor kerülhetne, állami támogatással, amennyiben az RMDSZ törvénymódosító-javaslatát a parlament alsóháza is elfogadja.  A Szövetség törvényhozói által benyújtott javaslatról december 5-ei ülésén kedvezően döntött a szenátus.
„Jelenleg a háztartások alig fele fér hozzá a gáz- és villamosenergia hálózathoz, számos olyan erdélyi kistelepülés van, ahova mindmáig egyáltalán nem vezették be a két közszolgáltatást” – hívta fel a figyelmet a plénumi szavazást követően Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: „a vidéki emberek életszínvonalának javítása prioritás a Szövetség számára. Mindenki részére biztosítani kellene a két közszolgáltatáshoz való hozzáférést, ezért nyújtottuk be a ma tárgyalt törvénymódosító javaslatot”.
A javaslat kidolgozója Bende Sándor, Hargita megyei RMDSZ-es képviselő. A felsőházi szakbizottsági munkálatok során Fejér László-Ödön szenátor tartotta fenn a tervezetet. „A helyi fejlesztésekre szánt állami támogatási rendszer előírásain változtatnánk úgy, hogy azt a közszolgáltatások hálózatának bővítésére is kiterjesszék. Továbbá, a gazdasági fejlődés szempontjából is elengedhetetlen az energia- és gázellátás” – mutatott rá Fejér László Ödön.
A tervezet esetében végső döntést a képviselőház hoz, majd ezt követően léphet érvénybe az új jogszabály.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.