Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Úzvölgyi temető-ügy: tüntetést szervez a Néppárt Csíkszeredában
MÁÉRT - 2019. június 15., szombat 10:43

Június 18-án, kedden 18 órától tüntetést szervez az Erdélyi Magyar Néppárt Csíkszereda főterén, követelve az úzvölgyi katonatemetőnél történtek után Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy felmentését, a temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke, Tőke Ervin, a Néppárt csíkszeredai tanácsosa és Veres Dávid, a Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke, az RMDSZ önkormányzati képviselője tartottak. Utóbbiak – csatlakozva a Néppárt elnökéhez – hangsúlyozták a rendezvény fontosságát és részvételre buzdítottak.
„Az úzvölgyi hősi katonatemető az erdélyi magyarság kiemelten fontos jelképe, és teljesen világos, hogy az ott történtek előre megszervezett, valamint az állami szervek által végrehajtott eseménysor részei voltak. A bukaresti hatalom immár nem csak zászlóinkat és a magyar feliratokat üldözi, hanem emlékhelyeinket is támadás alá vette, ami pedig az ügyet még súlyosabbá teszi az az, hogy a hatalom már nem is törekszik arra, hogy egy jogállam látszatát keltse. Ami az úzvölgyi temetőben történt, az nemzetközi szintű botrány, a román hatóságok kettős mércéje pedig egyértelmű, hiszen a legnyilvánvalóbb bűncselekmények kapcsán sem indítanak eljárást, noha az ott történtekről készül felvételek bárki számára elérhetők” – mondta Csomortányi István. A pártelnök emlékeztetett: az úzvölgyi provokátor, George Simion, ügyében azonnal eljárt a rendőrség, a békésen imádkozó magyarokra és újságíróra támadókat azonban nem vonták felelősségre, a hatóságok semmilyen eljárást nem indítottak.
„Az erdélyi magyarság a történelem során mindig is a törvények betartásával követelte az őt megillető jogokat, ezentúl sem tehetünk másként, a bukaresti hatalom most azonban átlépett egy határt, ezért sem hagyhatjuk, hogy a hivatali útvesztőkben kisiklassák igazságtételt követelő kezdeményezéseinket. A törvény által biztosított jogainkkal élve ezért június 18-án 18 órától tüntetésre hívunk mindenkit, hogy Csíkszereda főterén követeljük a Hargita megyei prefektus lemondását, az úzvölgyi temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását. Megálljt kell parancsoljunk az egyre gyakoribb állami színtűvé emelkedett magyarellenes eseményeknek, s egyértelművé kell tennünk: nekünk nem a bukaresti hatalom helytartójára, prefektusra, van szükségünk, hanem egy olyan kormánybiztosra, aki Hargita megye érdekeit képviseli, s nem az ellen lép fel minden adandó alkalommal. Június 18-án legyünk ott minél többen, hogy világossá tegyük: nem kérünk a bukaresti gyűlöletimportból. Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt” – zárta felszólalását Csomortányi István.
A sajtóértekezleten elhangzott: a szervezők ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy a másik két erdélyi magyar politikai szervezet részéről is jelen lesznek a keddi megmozduláson – közlte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.