Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK-közgyűlés Kórógyon: a horvátországi magyarságnak soha rosszabb éve ne legyen
MÁÉRT - 2019. december 6., péntek 13:18

Az idén átadott, felújított kórógyi kultúrotthonban került sor a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) rendes évi közgyűlésére november 30-án.  A szervezet vezetői beszámoltak az idei eredményekről és ismertették a jövő évi terveket, valamint újabb három tagszervezet felvételéről is döntöttek. Részt vett az eseményen Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője is, aki azt kívánta szervezetünknek, hogy soha rosszabb évünk ne legyen.
 
Elsőként Jankovics Róbert, az országos szervezet elnöke, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője értékelte az idei évet, amely szavai szerint több mint sikeres, és több szempontból is történelminek mondható a horvátországi magyarság szempontjából. Itt elsősorban a majd két évtized után megépült eszéki magyar diákotthonra is gondolt, amelyet a magyar és a horvát miniszterelnök közösen adtak át pár nappal ezelőtt, valamint a HMDK bellyei médiaközpontjára és a fiumei magyarok új székházára, az Anna-villára. Hosszasan sorolta a 2019-ben megvalósult beruházásokat, amelyek szinte minden magyarok lakta települést érintettek.
- Közösségi épületek, templomok újultak meg, és jelen pillanatban is több helyen folynak a munkálatok, emellett mára minden magyar szervezetünk székhelyproblémáját is megoldottuk – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, a beruházások mellett a politika szintjén is hatalmas elismerés szervezetünknek, hogy továbbra is folyamatosan látogatnak el hozzánk és partnerként kezelnek bennünket a legkiemelkedőbb állami tisztségeket betöltő vezetők.
A beszámolók után a közgyűlés szavazott három új szervezet felvételéről. Majd a Viola Éva halálával megüresedett elnökségi hely betöltéséről döntöttek, a közgyűlés egyhangúlag Šibalin Klepac Zdenka asszonynak szavazott bizalmat, aki augusztus óta a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetét is vezeti.
A közgyűlésen részt vett és felszólalt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője, aki gratulált és további sikereket kívánt a HMDK-nak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.