Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A romániai magyar közösséget ért jogsértések a koronavírus-járvány idején
MÁÉRT - 2020. április 7., kedd 19:42

A 2007-ben Marosvásárhelyen alapított emberjogi és jogvédő szervezet, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), amelyik a romániai magyar kisebbség jogainak védelmét tartja alapfeladatának, közleményben foglalta össze a romániai magyar közösséget ért jogsértéseket az influenzajárvány miatt bevezetett rendkívüli állapot alatt.
Március 30-án az Európa Tanács kiadott egy közleményt, amelyben az ET Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája Szakértő Bizottságának felhívása szerepelt. A karta szakértői megállapították, hogy a koronavírus-járvány idején az ET tagállamok nagy része nem tartja be a Chartában szereplő kisebbségekre vonatkozó anyanyelvhasználati jogokat, így például a kormányok hivatalos kommunikációja csak az adott állam hivatalos nyelvén/nyelvein zajlik. Az ET szakértői felkérik az érintett államok kormányait, hogy a járvány ideje alatt tartsák tiszteletben a Chartában garantált (és általuk ratifikált) jogokat.
A CEMO felhívja a figyelmet, hogy Románia esetén teljesen helytállóak az Európa Tanács intelmei és a Charta-szakértők aggálya, hiszen az ország hatóságai, a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport és a kormány nem vette figyelembe a kisebbségek szempontjait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikáció során.
A szükségállapot kihirdetése óta a Stratégiai Kommunikációs Csoport kizárólag román nyelven kommunikál, csak román nyelvű szórólapok, plakátok készülnek, a Belügyminisztérium által koordinált rendőrségi autókból és a városok központi terein sugárzott figyelmeztető szövegek kizárólag román nyelven hangzanak el. Ráadásul március 18-án a járvány miatt – a közvélemény tájékoztatásának mellőzése mellett – Románia részlegesen felfüggesztette az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását. Az eljárás alapján a román kormány önálló mérlegelés tárgyává tette az Egyezményben szereplő alapjogokat, s ez adott esetben hátrányosan érintheti a romániai magyar közösséget.
Az életbevágóan fontos és életmentő információkat a járvány miatt minden román állampolgárnak értenie kell, ezek a hatósági utasítások mindenki számára kötelezőek, a rendőrség óriási pénzbírságokkal bünteti azokat az állampolgárokat, akik nem töltik ki és nem mutatják be igazoltatás esetén a belügyminisztérium által kibocsátott lakossági nyilatkozatokat, amelyek csak román nyelven lettek megszerkesztve.
A lakosság által ingyen hívható zöld számon nem lehet magyar nyelven érdeklődni. Az Egészségügyi Minisztérium közleményei csak román nyelvűek, a közegészségügyi igazgatóságok honlapjain nincsenek magyar nyelvű tájékoztatók. Ráadásul pont ezek a hatóságok hangoztatják, hogy a járvány nem diszkriminál, mindenki számára ugyanúgy veszélyes lehet. A tanügyminisztérium sem vette figyelembe azt a tényt, hogy Romániában él Európa egyik legnagyobb kisebbsége, 1,25 millió magyar, 120 ezer magyarul tanuló diák van az országban, következésképp az online oktatás esetén meg kell oldani a magyar diákok távoktatását is. Ez mind a mai napig esetlegesen működik, többnyire civil hozzájárulással. A Charta szakértői az online oktatásból kizárt kisebbségek esetén egyértelműen diszkriminációról beszélnek, szerintük az oktatási szaktárca járvány idején is köteles a kisebbségek oktatási és nyelvi jogait biztosítani. A romániai szaktárca a köztévében megszervezte az online távoktatást, azonban a magyar nyelvű műsorokat a közösség saját erőforrásból oldotta meg, magyar szülők, oktatók, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közreműködésével.
A román tanügyminisztérium magyar diákokat érintő jogsértő „gyakorlata” sajnos nem új keletű, a szaktárca már az eddigi években sem jelentetett meg például az érettségi előtt magyar nyelven mintatételeket, ezeket mind ez idáig a magyar pedagógusok fordították le diákjaiknak.
A magyar közösséget ért jogsértések miatt a CEMO hatósági eljárásokat kezdeményezett, amelyekben felszólította az érintett szaktárcákat a magyar közösség jogainak tiszteletben tartására. „Panaszleveinket megkapták az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium illetékesei. Az egészségügyi szaktárcához küldött panaszlevelünkben azt kértük, hogy az állampolgárok által hívható zöld számon lehessen magyar nyelven is tájékoztatást kérni és kapni, továbbá a közegészségügyi igazgatóságok weboldalain kötelező módon legyen magyar nyelven történő tájékoztatás azokban a megyékben, ahol jelentős számú magyar él.  Jelenleg még a Hargita vagy a Maros (ahol nagy számban élnek magyarok) megyei közegészségügyi igazgatóságok weboldalai is egynyelvűek, a Kovászna megyei igazgatóság magyar nyelvű honlapja pedig átirányít egy magyar politikai párt, az RMDSZ által működtetett weboldalra, ahol viszont a közegészségügyi tájékoztatások nem találhatóak meg” – áll a CEMO közleményében, amely így folytatódik: „A Belügyminisztériumnak küldött panaszlevelünkben kértük, hogy a helyi és országos rendőrség tájékoztatása, a rendőrautók hangosbemondóin közzétett információk legyenek kétnyelvűek (román és magyar nyelvű). Az Oktatási Minisztérium illetékeseitől pedig azt kértük, hogy tartsák tiszteletben a magyar nyelven tanuló diákok jogait egyrészt az online oktatás, másrészt a nyolcadik osztályosok felvételijét, valamint a végzősök érettségijét támogató intézkedések során. Egyúttal panaszt emeltünk az Oktatási Minisztérium kisebbségi ügyekért felelős államtitkársága ellen. Az államtitkárság kollégái a napokban tájékoztatták a magyarul tanuló diákok iskoláit az Oktatási Minisztérium által közzétett érettségi gyakorló tesztekről, amelyek sajnálatos módon kizárólag román nyelven lettek közzétéve.  A román nyelven közzétett történelem, matematika és más tantárgyak gyakorló tesztjeit a Kisebbségi Államtitkárság nem hivatalos felkérésére magyar anyanyelvű tanárok fordították le magyar nyelvre, azonban ez a feladat a kisebbségi ügyekért felelős államtitkárság hatásköre. Az RMDSZ által kinevezett kisebbségi oktatásért felelős államtitkár által vezetett államtitkárság hosszú idő óta jellemző diszkriminatív gyakorlatába illeszkedően a tanárok önkéntes munkájával lefordított tételeket a szaktárca még csak fel sem tette a minisztérium hivatalos tárhelyére, hanem egy külön google drive tárhelyről hirdeti azokat.”
A CEMO közleménye leszögezi, hogy az eddigi minisztériumi intézkedések (magyar tankönyvek hiánya, online oktatás meg nem szervezése, a 8. és 12. osztályosok gyakorlótesztjeinek elmaradása stb.) alapján félő, hogy a romániai magyar diákok diszkriminációja tovább erősödik az elkövetkező hónapokban. A kisebbségi jogok (anyanyelvhasználat és oktatási jogok) érvényesülése, a jogvesztések megfékezése a koronavírus-járvány időszakában kiemelten fontos, ezért a jogvédő szervezet munkatársai monitorozni fogják a romániai közegészségügyi hatóságok, a rendvédelmi szervek, a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs tájékoztatását, valamint az oktatási minisztérium rendelkezéseit.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.