Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megnehezítik az emberek életét a postabezárások
MÁÉRT - 2020. április 9., csütörtök 15:07

A múlt héten megírtuk, hogy a Horvát Posta a járványhelyzetre hivatkozva március végén hat drávaszögi postahivatalt is bezárt, tovább nehezítve ezzel a lakosság életét. A témával Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek köszönhetően a horvát szábor is foglalkozott.
A múlt hét elején kellemetlen meglepetés érte azokat a drávaszögi embereket, akiknek a vörösmarti, laskói, karancsi, dályoki, baranyavári vagy a baranyaszentistváni postán lett volna dolguk. A postahivatalok ugyanis a járványhelyzet miatt bezártak. Ezt a posta vezetése azzal indokolta, hogy a buszjáratok eltörlése miatt nem tudnak munkába járni a hivatalok dolgozói, ám ez az állítás nem felel meg a valóságnak, hiszen az alkalmazottak eddig sem busszal jártak. A kialakult helyzet legsúlyosabban az idősebbeket érinti, hiszen közülük valóban sokan nem rendelkeznek autóval, és buszok híján ők valóban nem tudnak elmenni a szomszéd településekre az ottani postahivatalokba. A vörösmarti Gál Mónika idős személyek gondozásával foglalkozik, ezért jól tudja, mennyi problémát okoz a kialakult helyzet.
- Vörösmarton sok az idős, akik nehezen járnak, mozgásukban korlátozottak, ezért számukra a posta bezárása nagy csapás. Ha megérkezik a nyugdíjuk, vagy ha a számláikat fizetnék be, autót kell fogadniuk, hogy eljuthassanak Hercegszőlősre a postára, ahol hosszú sorokban kell várakozni, ami nagyon megterhelő számukra - mondta Mónika, hozzáfűzve, hogy igyekszik lehetőségeihez mérten segíteni, akinek csak tud, ám ez nem mindig kivitelezhető.
A horvát szábor is tárgyal az ügyről
Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk az elsők közt figyelt fel a drávaszögi posták bezárására, és azonnal lépett az ügyben. Elsőként a kormányhoz fordult, majd pedig a horvát törvényhozásban is felszólalt annak érdekében, hogy a hat postahivatal minél előbb újra nyisson.
- Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartom a Horvát Posta döntését, hiszen az szöges ellentétben van mindazzal, amit a józan ész diktál. Ilyen járvány sújtotta időben otthonmaradás helyett a lakosságot arra kényszeríteni, hogy elhagyja lakóhelyét, őrültség. A hivatalbezárásoknak köszönhetően hosszú sorok alakultak ki a nyitva maradt posták előtt, ami most különösen veszélyes. Véleményemnek a száborban is hangot adtam, hiszen az, ami vidékünkön történik, nem normális. Ilyen vészhelyzetben nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy otthonukat elhagyják és hosszú sorokban várjanak a postahivatalok előtt - mondta Jankovics Róbert. Baranya egyetlen parlamenti képviselője hozzátette, hogy beszélt a Horvát Posta vezetőivel is, akiktől ígéretet kapott, hogy amíg nem nyitnak újra az érintett hivatalok, addig a kézbesítő házhoz viszi a nyugdíjat azoknak, akik a PostaBank (HPB) kliensei, ha jelzik ebbéli szándékukat a 072303304-es telefonszámon, valamint mostantól lehetőség lesz a postásoknál a számlák befizetésére is.
A HMDK kérésére új telefonvonalat nyitottak
A posta által közzétett telefonszám a felhasználók tapasztalati alapján nagyon leterhelt és nehezen elérhető az ügyfélszolgálat. A HMDK-t többen is megkeresték a problémával. Az érdekvédelmi szervezet kérésére az illetékesek egy újabb vonalat nyitottak, kizárólag vidékünk lakosai részére, azoknak, akik a PostaBank (HPB) kliensei. Az új, alapdíjas telefonszám (01 6626 874) minden hétköznap 8 és 16 óra között hívható, és kizárólag a nyugdíj kézbesítése igényelhető rajta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.