Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Továbbra is népszerű hangszer a citera a vukovári magyar egyesületben
MÁÉRT - 2020. augusztus 21., péntek 06:05

A Vukovári Magyarok Egyesülete második éve sikeresen pályázik a magyarországi Lajta-Szeret Egyesülettel együttműködve a Csoóri Sándor Alapnál. Az idei népdal- és népzeneoktatási programjuk lassan a vége fele közeledik. A program befejezéseként szeptember végére tervezik azt a rendezvényt, amelyen az énekkar és a zenekar bemutatja a tanultakat.
 
A Vukovári Népzeneoktatási Műhelyre 2018 novemberétől 2019 júniusáig öt hétvégi alkalommal került sor a vukovári Magyar Otthonban. A programra a Vukovári Magyarok Egyesülete pályázott a Csoóri Sándor Alapnál (CSSA) a magyarországi Lajta-Szeret Egyesülettel közösen, utóbbi tagjai szervezték az oktatást.
A CSSA-nál tavaly is nyert két pályázatuk: az egyik a népdaloktatás, a másik a népzeneoktatás fejlesztése Vukováron, amely ezúttal is a Lajta-Szeret Egyesülettel együttműködve valósul meg. A programok január óta zajlanak a vukovári magyar otthonban, amíg lehetett, személyesen találkoztak, a karantén idején pedig mindenki otthon gyakorolt. Most ismét lehetőség volt a személyes találkozásra, és augusztus 7-én és 8-án citeraoktatásra kerülhetett sor, kezdő és haladó szinten, Husi Gyula népzenetanár, citerakészítő és Boldizsár Imre, a Somogy Zenakar tagja tanítottak somogyi népdalokat.
Bódi Viktória, a Lajta-Szeret Egyesület tagja elmondta, a program befejezéseként szeptember végére egy olyan kulturális eseményt terveznek, ahol az énekkar és a kis zenekar bemutatja a tanultakat.
Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke elmondta, igyekeznek mindig új programokkal bővíteni tevékenységüket, így ma már fontos szerepet játszanak a város magyar közösségi életének az alakításában. A székházukban tartják rendszeres összejöveteleiket, ezenkívül hagyományos rendezvényeik is vannak. A népzene- és népdaloktatás programjuk továbbra is népszerű, a kedvenc hangszer a citera. Nagyon büszkék a citerazenekarukra, amelynek tagjai a szorgalmas gyakorlással eljutottak oda, hogy már több alkalommal közönség előtt is bemutatkozhattak.
- Az idénre számos programot terveztünk, de most a legfontosabb a tagjaink egészsége, így úgy döntöttünk, hogy csak a kisebb összejöveteleket tartjuk meg, és csak a saját rendezvényeinken veszünk részt – mondta Jakumetović Rozália.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.