Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Uniós projekt: Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között
MÁÉRT - 2020. október 22., csütörtök 11:47

A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közti kapcsolatok ápolásában és egymás kultúrájának megismerésében. Ezen kapcsolatok mélyítését tűzte ki céljául az a határon átnyúló európai uniós projekt is, melynek kedden volt a nyitókonferenciája Eszéken. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), Pécs város horvát önkormányzatának, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyednek a közös projektjéről van szó.
 
Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ adott otthont a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között “elnevezésű európai uniós projekt nyitó konferenciájának. A projekt célja a két ország közti együttműködés erősítése egymás nemzeti kisebbségeinek a bevonásával. A kezdeményezés ötletgazdái és kivitelezői a HMDK, Pécs város horvát önkormányzata, Eszék-Baranya megye Turisztikai Közössége, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed.
Az elkövetkező 16 hónapban az elnyert támogatásnak köszönhetően több horvátországi magyar, illetve magyarországi horvát rendezvény valósulhat meg, illetve a nem nemzetiségi programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezzel is ösztönözve a határon átnyúló mobilitást. A projekt által érintett rendezvények közé tartozik például a Kopácsi Halásznapok, a laskói Paprikafesztivál, valamint a pécsi Kolbászfesztivál. A konferencián több, a kisebbségekkel is kapcsolatos előadás is elhangzott, és a résztvevőknek lehetőségük volt kerekasztal-beszélgetés keretében is megvitatni az aktuális kihívásokat.
- Úgy gondolom, hogy minden olyan kezdeményezés nagyon fontos, amelyből a nemzeti kisebbségek profitálhatnak. A HMDK éppen ezért örömmel vesz részt ebben a projektben, hiszen számos olyan rendezvényünk van, amely beleillik az elképzelésbe. Külön öröm számomra magyarországi horvát partnereink részvétele, mivel hasonló a helyzetünk, azonosak a problémáink, így bizonyára sokat tudunk majd tanulni egymástól – nyilatkozta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki a rendezvény keretei között létrejött kerekasztal-beszélgetésen beszámolt szervezetük munkájáról és jövőbeli céljairól.
A nyitó konferencián többek között részt vett Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulja, Goran Ivanović Lac parlamenti képviselő, valamint Radomir Čvarković, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.