Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Magyar sajtóház épül Székelyföldön
MÁÉRT - 2020. december 9., szerda 20:23

Készül, és már tető alatt, pirosban áll a Székelyföldi Magyar Sajtóház, melyet a sepsiszentgyörgyi székhelyű Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete épít a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával – közölte ma Bedő Zoltán, az egyesület elnöke.
A 2018-ban bejegyzett Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete alig három esztendős múltja ellenére gazdag tevékenységet tudhat maga mögött. Azon kívül, hogy havonta szakmai klubtalálkozót hirdet, 2018 októberében Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal támogatásával házigazdaként fogadta a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójába tömörült Kárpát-medencei tagszervezeteknek ausztráliai magyar újságírókkal kiegészült soros tanácskozását. 2019 júniusában magyarországi és kárpátaljai újságírók részvételével a háromszéki sajtó kezdeteiről szervezett értekezletet Kézdivásárhelyen. 2019. augusztus végén riporttábort nyitott Erdővidéken, és decemberben Árkosra tanácskozásra hívott külhoni kollégákat. Mindhárom esemény Kovászna Megye Tanácsának hozzájárulásával valósult meg. Idén októberben, a járvány okozta kényszerhelyzet miatt, csupán a hazai magyar sajtó képviselőinek részvételével sikerült szakmai konferenciát tartani, ezúttal Sepsiszentgyörgy Önkormányzata segítségével. A szervezet a Kárpát-medence magyar újságírói számára 2018-ban riport-, 2019-ben dokumentumfilm-, 2020-ban nemzetpolitikai publicisztikapályázatot hirdetett. Tavaly együttműködési megállapodást kötött a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével, valamint a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével.
A SZMÚE már megalakulása pillanatától székház építését tervezte. Olyan székházét, ahol a Kárpát-medence, mi több, a földkerekség minden magyar újságírója szellemi otthonra lel. Elképzelése megvalósításához adományként az Olt völgyére néző közművesített telket kapott a megyeszékhely határában. A sepsiszentgyörgyi Cicproiect Kft. szintén adományként építési tervet készített számára. Magyarországon kedvezően bírálták el a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázatát, és az Egyesület tizenöt millió forint támogatásban részesült az  idén. Így Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a Bil&BGM Construct Kft. elkezdhette a Székelyföldi Magyar Sajtóház építését.
Miért történik mindez? A ma kiadott közleményben így fogalmaznak: „Mély meggyőződésünk, napjaink megbolydult, értékromboló világában nem mindegy, hogy a közvélemény alakításában meghatározó szerepet játszó írott és elektronikus sajtó milyen szellemi és erkölcsi értékrendet képvisel és közvetít. Szétszaggatottságunk miatt a magyar nyelvterületen ez hatványozottan igaz, különösen a számbeli kisebbségbe szorított nemzetrészek esetében. Földrajzi elhelyezkedése, környezete, múltja, gondolkodásmódja, életvitele, hagyományai, szokásai, gondjai következtében a székely-magyarság ezen belül is sajátos közösséget alkot. Mindezek tudatában alapítottuk meg a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületét, amelynek céljai között szerepel a szakmai kapcsolatok erősítése, újságírói találkozók, táborok, értekezletek szervezése, hazai és nemzetközi tapasztalatcsere, továbbképzés, a sajtóban dolgozók jogainak, alkotói szabadságának és méltóságának védelme, az olvasók, hallgatók, nézők önazonosságtudatának erősítése. Ehhez szükségesnek láttuk egy olyan ház felépítését, ahol rendszeresen összegyűlhetünk, az értékrendünket tiszteletben tartó, neves személyiségek, írók, művészek, tudományos kutatók, politológusok előadásait hallgathatjuk, az elhangzottakat megvitathatjuk, tárlatokat szervezhetünk, fogadhatjuk a magyar nyelvterületről érkező kollégákat. Sajtóházunk kulturális rendezvényeire minden érdeklődőt szívesen látunk majd. Hitünk és tudásunk mondatja velünk, hogy a Kárpát-medencében közérdek jól tájékozott, becsületes magyarnak lenni.”


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.