Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ösztöndíj a magyar szakon tanuló egyetemistáknak
MÁÉRT - 2022. március 24., csütörtök 15:49

Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzata legutóbbi ülésén olyan határozatot hozott, mely szerint ösztöndíjban részesítik mindazokat a fiatalokat a megyében, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett teszik le a voksukat.
Belovár-Bilogora megye területén hiány van anyanyelvápoló tanárokból. Jelenleg 70 diák vesz részt a fakultatív magyarnyelvápolásban, Horvátországban ezt C modellnek nevezik. Lehetséges, hogy ez a szám még magasabb is lenne, de ehhez helyi tanerő is kellene. Az önkormányzat tagjai ezért ösztöndíjprogramban gondolkoznak, amivel azokat az egyetemistákat támogatják, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett döntenek.
- Egyértelműen hiány van nálunk magyar anyanyelvápoló tanárokból, ezért döntöttünk az ösztöndíjprogram mellett. Szeretnénk arra ösztönözni a megyében élő fiataljainkat, hogy válasszák a magyar nyelvet, így még több gyereknek lenne lehetősége magyarul tanulni – nyilatkozta Berkes Zlata, a kisebbségi önkormányzat elnöke.
Jelenleg két magyartanár oktat a megyében, Belováron, Nagypiszanicán, Grubišno Poljeban és Daruváron tanulnak a gyerekek magyarul. A testület ezeket a pedagógusokat is támogatja, így informatikai csomaggal kedveskednek nekik, ami a munkájukban segítheti őket. Emellett az önkormányzat lesz az egyik támogatója a megyék közti magyar szépolvasási versenynek, valamint idén éppen a magyar kisebbség lesz a házigazdája a Belovár-Bilogora megyei kisebbségi szemlének is, amire komolyan készülnek a tagok.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.