Erdélyi Magyar Szövetség
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség keretei közt működő Reform Műhely
MÁÉRT - 2023. február 5., vasárnap 11:52

Harminc éve alakult meg a Reform Tömörülés, az akkor még egyetlen politikai érdekvédelmi szövetség, az RMDSZ „nemzeti liberális platformja”. Létezésének tíz esztendejében „Az igazi Tulipán – tisztességgel, következetesen” jelmondat jegyében próbálta érvényesíteni az erdélyi magyar közösség jogát a politikai sokszínűség egységes képviseletéhez, valamint a belső önrendelkezésen alapuló közösségi autonómiák közjogi rendszeréhez – közölte az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája.
Az elmúlt három évtized eseményeinek értékelése nemcsak történelmi perspektívát ad az egykori csoportosulás politikai céljainak, hanem kötelezettséget is jelent a közéleti kérdések iránt elkötelezett egykori reformosok számára, hogy tapasztalataikat megosszák a Reform Tömörülés szellemiségét és politikai örökségét felvállaló Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tagjaival és támogatóival.
Mindezen szempontokat és célokat figyelembe véve az EMSZ Stratégiai Bizottsága február 3-án a kolozsvári Vallásszabadság Házában szervezte meg azt a Reform Műhely elnevezésű eseményt, mely – egy műhelybeszélgetés keretében, a Reform Tömörülés néhány korábbi kezdeményezőjének, tagjának és támogatójának, valamint az EMSZ tisztségviselőinek részvételével – alkalmat biztosított a Tömörüléshez kapcsolódó múltbéli események kiértékelésére és a közös, jövőbe mutató, stratégiai gondolkodásra. A tanácskozás végén elfogadott zárónyilatkozat tíz pontban fogalmazza meg – egyfajta nemzeti minimumként – mindazokat az irányelveket, melyek mentén elképzelhető az erdélyi magyarság politikai képviseletének megújulása, valamint a szétfejlődött politikai közösség egyben tartása.
A műhelybeszélgetés eredményeként, valamint a részvevők döntése nyomán az EMSZ keretein belül megalakult a Reform Műhely, mely tanácsaival, elemzéseivel, politikai döntéselőkészítő tevékenységével kívánja segíteni az Erdélyi Magyar Szövetséget. A tanácskozáson elhangzott: a Reform Tömörülés „Igazi Tulipánjának” gondozása, közösségi értékként való megőrzése és büszke viselése a mindenkori EMSZ-tisztségviselők állandó feladata és felelőssége.
A Reform Műhely első, kolozsvári ülésén megfogalmazott és elfogadott zárónyilatkozat egyfajta „nemzeti minimum tíz tételben”. Másként: egyféle politikai tízparancsolat. Teljes terjedelmében itt olvasható: https://emsz.org/kell-a-reform-letrejott-az-emsz-keretei-kozt-mukodo-reform-muhely/

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.