Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A székely himnusz szerzőjére emlékeztek a szülőföldjén
MÁÉRT - 2023. február 26., vasárnap 12:51

Kisebb tömeg gyűlt össze csütörtökön délután a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben. A 128 évvel ezelőtt született Csanády Györgyre, a székely himnusz szövegének szerzőjére emlékeztek a költő sírjánál – írta a Székelyhon.
Életének és munkásságának felelevenítésével, sírjának megkoszorúzásával, illetve az általa írt székely himnusz eléneklésével emlékeztek csütörtökön a belvárosi református temetőben az 1895. február 23-án Székelyudvarhelyen született Csanády Györgyre. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (elnök: Tőkés László), a Székely Nemzeti Tanács (elnök: Izsák Balázs), a Balázs Ferenc Vegyeskar (vezető: Bíró Edit) és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében megtartott eseményen jelen volt Gálfi Árpád polgármester, valamint Ölvedi Zsolt alpolgármester is.
A jelenlévők Mihalik Kálmánról, a székely himnusz zenéjének szerzőjéről is megemlékeztek, nemkülönben mellett a huszonöt éve, február 17-én elhunyt nagy erdélyi íróról, Wass Albertről. „Bár sok fiatal hagyja el szülőföldjét a jobb megélhetés reményében, mindaddig, míg gyerekeink, unokáink székely zászlót visznek magukkal, és bárhol élnek, eléneklik a székely himnuszt, nincs veszve magyarságunk” – hangzott el.
A temetőben Bereczki-Orbán Zsolt református lelkipásztor, majd Ölvedi Zsolt mondott beszédet, valamint Csanády-verset szavalt Neaubauer Zoltán kórustag. Az esemény a költő sírjának megkoszorúzásával, illetve a székely himnusz eléneklésével zárult.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.