Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ülésezett a megyei kisebbségi önkormányzat
MÁÉRT - 2023. március 16., csütörtök 14:29

Múlt héten tartotta idei első ülését az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat. A tanácskozáson a közösségünket érintő aktualitásokról volt szó.
Az ülés a napirendi pontok meghatározása után Matijević Olivér elnöki beszámolójával folytatódott. Elhangzott többek között, hogy két nehéz év van mögöttük, de az önkormányzat igyekezett a pandémia alatt is minden téren a szélesebb közösséget szolgálni. Majd megvitatták az idei munkatervet, és beszéltek a május 7-ére kiírt kisebbségi önkormányzati választásokról is, elhangzott, hogy ez magyar közösségünk idei legfontosabb politikai jellegű eseményének tekinthető.
Jankovics Róbert HMDK-elnök, az önkormányzat tagja azt mondta, noha csökkent a magyarság száma, de lakosságarányunkat illetően nem történt jelentősebb változás, és közel annyi jelötünk lehet, mint négy évvel ezelőtt. Ami Eszék-Baranya megyét illeti, a megyei önkormányzat mellett 2 városi és 11 járási kisebbségi önkormányzatot alakíthatunk.
A horvátországi magyarságot már a 2019-es kisebbségi önkormányzati választások alkalmával is az egység és az összefogás jellemezte, amely azóta is tart – fogalmazták meg a tanácskozás résztvevői.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.