Erdélyi Magyar Szövetség
Aláírásgyűjtés indult Gyergyószentmiklóson
MÁÉRT - 2023. szeptember 22., péntek 20:34

Nemzeti jelképeink védelme mindannyiunk feladata és kötelessége címmel adott ki egy közleményt az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete egy román bírósági ítélet kapcsán. Alább olvasható.
*
Mint ismeretes, a marosvásárhelyi bíróság jogerős ítélete szerint el kellett távolítani a gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház előtt felvont városi-, valamint székely zászlót. Ennek okán a Székely Figyelő Alapítvány azt javasolta, hogy a város lakói egy csoportos panasszal forduljanak a strasbourgi bírósághoz, melynek célja az, hogy a város és Székelyföld zászlaja kerüljenek vissza méltó helyükre, a város közterületein.
Az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete felvállalja a Székely Figyelő Alapítvány kezdeményezését, és közreműködik az aláírások összegyűjtésében. Ezért mindenki, aki szeretne csatlakozni az indítványhoz, az EMSZ gyergyószentmiklósi irodájában (Gyergyószentmiklós, Szárhegyi / N. Bălcescu u. 15-17. sz.) október 16-ig minden munkanapon, reggel kilenc és délután hat óra között aláírhatja az ahhoz szükséges dokumentumot.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a panaszhoz való csatlakozásnak a későbbiekben nem lesz sem anyagi, sem pedig jogi következménye az aláírók számára, ezeket a Székely Figyelő Alapítvány magára vállalja.
Sajnálattal látjuk, hogy az RMDSZ-es városvezetés többek között ezt az ügyet is elengedte, és nem tartotta fontosnak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket, annak ellenére sem, hogy nem egy precedens van rá: megálljt lehet szabni a Tănase-féle magyarellenes ténykedéseknek. Véleményünk szerint nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk használata nemzeti önazonosságunk megőrzésének legfontosabb alappillérei. Nem hiába épp ezek ellen indították el hadjáratukat a román szélsőségesek. Arra bátorítunk minden gyergyószentmiklósi polgárt, hogy csatlakozzon az indítványhoz, és bátran tűzze ki saját épületére a székely zászlót, mert így tudunk közösségként leginkább ellenállni az elmúlt évek magyarellenes törekvéseinek.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.