Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A nemzeti ellenállás történelmi folytonossága
MÁÉRT - 2023. december 18., hétfő 14:16

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke jegyezte az autonomista civil szervezet mai közleményét, amit Marosvásárhely adtak ki. Így szól: 
 
Egy olyan esztendőben készülünk a madéfalvi veszedelem emlékének felidézésére, amelyben Románia miniszterelnöke a közigazgatási átszervezést riasztó fenyegetésként vetítette előre. 1764. január 7-én a császári katonák Madéfalvára szegezett ágyúi jelentették a veszedelmet, ma egy közigazgatási átszervezés térképe jelenti ugyanezt. 260 évvel ezelőtt az volt a kérdés, sikerül-e megtörni a székelység két éve tartó nemzeti ellenállását, ma pedig az, sikerül-e szétrombolni a székely közösség létezésének maradék közigazgatási kereteit.
Esztendők óta szervezi a Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen a megemlékezést a madéfalvi veszedelemről, attól a szándéktól vezetve, hogy a székely nemzeti ellenállás két esztendejét kiemelje a helytörténeti emlékezések sorából. Tudatosítani kell, hogy a székelyek ellenállása 1762–63-ban az egyetemes magyar történelem része.
Minden megemlékezésnek kell hordoznia egy politikai üzenetet is. A székelyek fegyvertelen ellenállása példaértékű a ma nemzedékének, és csak ez a megközelítés méltó a mártírok emlékéhez. A madéfalvi vérengzés ugyanis nem tette hiábavalóvá a kétéves küzdelmet, mert az beépült a székelyek történeti tudatába, és közös cselekvésre ösztönzi a ma nemzedékét.
Január 7-én, este 18 órától, a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében emlékezünk a madéfalvi veszedelemre, és egyben a bukovinai székelyek történelmi kálváriájára, amely akkor és ott kezdődött. Egy bukovinai székely az est díszvendége: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az rendezvény kiemelkedő eseménye a Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén... című előadása és Kilyén Ilka színművész fellépése. Az eseményre a belépés díjtalan.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.