Pázmaneum Polgári Társulás
Történelemórán emlékeztünk meg a diákokkal a kommunizmus áldozatairól
Külhoni civil szervezetek - 2015. február 24., kedd 13:36

A Pázmaneum Társulás hagyományos történelemórát szervezett a dunaszerdahelyi középiskolások részére „A kommunizmus áldozatainak emléknapja” alkalmából.  Közel háromszáz diák vett részt Vajda Barnabás történész, a Selye János Egyetem adjunktusa által tartott órán.

A Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ mozitermében Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke, Dunaszerdahely város Kulturális és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntötte a pedagógusokat és a diákokat. Üdvözlő beszédében fontosnak tartotta elmondani, hogy a szélsőséges eszmerendszerek közül a kommunizmus is sok millió ember életét tönkretette, sokakat lelkileg nyomorított meg a besúgó ügynökök által. Felhívta a diákok figyelmét a veszélyes ideológiák terjedésére, amelyet sokszor ártatlan módon próbálnak elhitetni a fiatalsággal.

Az óra témája a kommunista hatalom titkolt és nyílt megfélemlítő módszerei Csehszlovákiában és Magyarországon volt. Vajda Barnabás audiovizuális órája átfogó képet adott a középiskolásoknak magáról a kommunizmus kialakulásáról, a szovjet bolsevista proletárdiktatúra eszközeiről, rémtetteiről. Szó esett a közel 100 millió áldozatról is, a kommunista ideológiának a társadalomra gyakorolt erőszakos hatásáról, az üldözésekről. De bepillantást nyerhettek a diákok a csehszlovák és a magyar kommunista időszak életébe is, megemlítve a dunaszerdahelyi történéseket is. A történész fontosnak tartotta elmondani, hogy a kommunizmus kirakat jóléti eszméje mögött micsoda elnyomás, üldözés, megfélemlítés állt, főleg a munkásosztály és az ún. rendszer ellenségei ellen.

A történelemóra a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ társzervezésében valósult meg ismét, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak a szervezők.

A Városi Hivatal mellett található  „A diktatúrák áldozatainak emlékművénél” február 25-én este 18 órától bárki elhelyezheti a megemlékezés virágát vagy gyertyát gyújthat a kommunizmus üldözötteinek és áldozatainak emlékére.

Dunaszerdahelyen az emléknapot a Pázmaneum Társulás honosította meg. Az első megemlékezésen Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, országgyűlési képviselő emlékezett közösen a polgárokkal és levetítették a Hóhér vigyázz c. történelmi dokumentumfilmet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.