Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Augusztus 23. – A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja
Külhoni civil szervezetek - 2015. augusztus 20., csütörtök 13:57

Augusztus 23-án, a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartjuk a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. 1939-ben ezen a napon köttetett meg a náci Németország és a Szovjetunió között az az egyezmény, amely utat nyitott a holokauszt, a Gulág és a koncentrációs táborok tragédiái felé. Augusztus 23-án emlékezünk meg mindazokról, akik a nácizmus és a sztálinizmus bűntetteinek következtében vesztették életüket. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a „Remember. August 23” feliratú kitűzők viselésével bárki kifejezheti megemlékezési szándékát szimbolikusan is.

Augusztus 23-a a totalitárius rezsimek áldozatainak millióit idézi fel emlékezetünkben, mindenekelőtt a koncentrációs és megsemmisítő táborok, a szovjet Gulág és a sztálini börtönök foglyait. Megemlékezési szándékunkat a külvilág számára is kifejezhetjük azzal, hogy ezen a napon egy fekete gyászszalagos kitűzőt viselünk, amelyet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata készített az alkalomra. A több millió áldozat mindegyikének megvolt a saját története, amelyre a kampányt kísérő grafikákon látható rabportrék is emlékeztetnek.

A kitűzőt bárki megrendelheti magának a www.enrs.eu/august23 internetes oldalon. Ugyanitt információk találhatók azokról az áldozatokról, akiknek felvételei a tájékoztató anyagokban szerepelnek, valamint letölthető a kitűző elektronikus változata is. A szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy viseljék és terjesszék az emlékezésnek e szimbolikus jelét, ezáltal pedig csatlakozzanak ahhoz a hosszú távú kampányhoz, melynek célja, hogy az európaiak tudatában augusztus 23-a úgy rögzüljön, mint a XX. századi totalitárius rezsimek áldozatainak szimbóluma.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját az Európai Parlament hirdette meg 2008 szeptemberében. Célja, hogy megemlékezzen a tömeges deportálások és népirtások áldozatairól, illetve hogy megerősítse az Európában gyökeret vert demokráciát, békét és stabilitást. Az első ünnepélyes megemlékezésre 2011-ben Varsóban került sor. Ekkor írták alá a „Varsói Nyilatkozatot”, melynek jegyzői felhívták a figyelmet annak szükségességére, hogy az európaiak megőrizzék emlékezetükben a totalitárius rezsimek bűnös tetteit, valamint az Európai Unió segítségét kérték azoknak a dokumentumoknak a gyűjtéséhez és vizsgálatához, amelyek az ezen rezsimek által elkövetett rémtettekkel kapcsolatosak. A következő években az ünnepélyes megemlékezésekre Magyarországon, Litvániában és Lettországban került sor az európai uniós államok igazságügyi minisztereinek részvételével. Idén Észtország lesz a megemlékezés házigazdája.
 
Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) egy olyan nemzetközi vállalkozás, melynek célja a XX. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalmakra, továbbá biztosítani hivatott a múltra való emlékezés lehetőségét. A Hálózat tagjai: Magyarország, Lengyelország, Németország, Románia és Szlovákia, illetve tanácsadó testületeiben rajtuk kívül Ausztria, Csehország és Lettország képviselői foglalnak helyet. További információ: www.enrs.eu

2 csatolt kép
Remember. August 23Az August 23 feliratú kitűző
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.