Külföldi Magyar Cserkészszövetség
TIZENNÉGY ÚJ CSERKÉSZTISZTTEL GYARAPODOTT AZ ÖSSZMAGYAR CSERKÉSZET
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2016. november 16., szerda 18:12

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2016. október 15. és 23. között tartotta 5. tiszti tanfolyamát Paláston, Felvidéken. Összesen 22-en vettek részt a tanfolyamon, ezek közül 14-en jelöltként és 8-an kiképzőként. A palásti Ivánka kastély remek hely volt a képzésre, ahol 6 régió cserkészei képviseltették magukat. (Erdély, Felvidék, Délvidék, Ausztria, Észak-Amerika és Németország.)
A résztvevők és a kiképzők más-más szövetségekből érkeztek, de a képzés végére egy közösséggé kovácsolódtak össze. Úgy érzem, mindenki számára hasznosnak bizonyult az együtt töltött idő. A képzések során belátást nyertünk a fórum szövetségeinek munkájába, szervezetébe és egyes cserkészcsapatok életébe. A képzés egyik célja a tapasztalatcsere volt, amellyel elindulhatunk a közös úton a közös célok megvalósításának irányába. A képzések mellett más táborokhoz hasonlóan tábortűzzel koronáztuk meg a napjainkat. A komoly témák mellett a népdaléneklésre is sor került, és pihenésként népi játékokat játszott a lelkes társaság. A képzés célja nemcsak a cserkésztudás elmélyítése volt, hanem a cserkészvezetők közti ismerkedés és a szorosabb együttműködés kialakítása és elősegítése is. A közös képzés jó alapot ad a további határon átívelő összmagyar programok és összefogás megvalósításához.
A szombati nap volt a záróakkordja a képzésnek. A hét folyamán elsajátított tudást gyakorlatban kis csoportokban tudtuk kibontakoztatni és bemutatni, majd átbeszélni a kiképzőkkel. A 2016-os év a 60. évfordulója az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. A tábortűz keretében megható megemlékezéssel közelebb kerültünk 1956 történéseihez, és méltóképpen megemlékeztünk erről a cserkészetet is meghatározó történelmi eseményről.
Fontos kiemelni, hogy a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma által 2013-ban elindított segédtisztképző táborok folytatásaként többen ezen a tiszti tanfolyamon is részt vettek. Ez az első olyan generáció, akik már a közös fórumos segédtiszti képzésen és a most megrendezett tiszti tanfolyamon is jelen voltak.
Mint minden vezetőképző tábornak, ennek is vége lett, de valami új kezdődhetett. A képzésnek vége, de az igazi munka csak most kezdődik, miután a sok új tapasztalatot, ötletet mindenki saját szövetségében hasznosítja. A képzésről lelkes, öntudatos, lendülettel teli elkötelezett cserkészvezetők indultak haza, hogy tovább folytassák a cserkészmunkát.

 

Farkas Zsuzsanna, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség KMCSSZ Sajtószolgálata

1 csatolt kép
MEGBESZELES
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.