Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Nyilatkozat a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrend visszavonása ügyében
MÁÉRT - 2016. november 18., péntek 15:55

 
2013-ban a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrend Becsületbírósága kitüntetésem visszavonását kezdeményezte az államelnöknél. Erre való hivatkozással 2016. március 4-én kelt rendeletében Klaus Iohannis államfő eleget tett a tagjai többségében volt kommunistákból álló pártbíróság politikai megrendelésének.
A Bukaresti Táblabírósághoz benyújtott keresetben a teljességgel megalapozatlan, törvény- és alkotmányellenes, valamint diszkriminatív elnöki rendelet megsemmisítését kértem. 2016. november 15-i határozatában a bukaresti bíróság keresetemet megalapozatlannak ítélte és visszautasította.
Kitüntetésemet azon a címen vonták vissza, hogy – állításuk szerint – méltatlanná váltam reá, amikor is 2013 nyarán elmondott, tusnádfürdői beszédemben a szintén ott előadó Orbán Viktor miniszterelnöktől – Ausztria és az olaszországi Dél-Tirol mintájára – Magyarország védhatalmi szerepvállalását kértem az erdélyi magyar nemzeti közösség számára. A téves román tolmácsolás „magyar protektorátusnak” fordította az általam mondottakat, és Victor Ponta akkori szocialista miniszterelnök ennek alapján kezdeményezte magas román kitüntetésemtől való megfosztatásomat.
Az elnöki rendelet nem felel meg annak a törvényes előírásnak, amely kimondja, hogy a kitüntetést két esetben lehet visszavonni: vagy ha viselőjét jogerősen szabadságvesztésre ítélték, vagy hogyha olyan cselekedet követett el, amely által méltatlanná vált a kitüntetésre.
Engem az 1989-es temesvári felkelésben játszott szerepemért tüntetett ki Traian Băsescu államfő, és inkriminált beszédemben csupán a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás európai és alkotmányos jogával éltem. Adrian Năstase volt miniszterelnökkel az élen, tucatnyi olyan börtönviselt kitüntetettje van az érdemrendnek, akivel szemben a hivatkozott törvényt nem alkalmazták. Éppen ezért az elnöki rendelet súlyos diszkriminációt követ el személyem ellen.
Románia Alkotmánya a forradalom eszményeinek tiszteletben tartását is előírja. Ennek összefüggésében az elnöki döntés a temesvári forradalom megcsúfolását is jelenti.
Kísért a nacionalista és kommunista múlt. Az analógia kézenfekvő. A mostani rendszer ugyanazért zaklat és büntet, amiért a Ceauşescu-diktatúra üldözött: vallásomért és magyarságomért, valamint azért, mert a szólás szabadságával élve „a hallgatás falát” áttörtem. Szintén paradoxonja a helyzetnek, hogy ugyanazért fosztanak meg a Románia Csillaga Érdemrendtől, amiért 2009-ben kitüntettek vele, vagyis: szabad politikai állásfoglalásom miatt.
A posztkommunista visszarendeződés viszonyai között példázatos Kincses Előd ügyvéd és emberi jogi harcos szerepe, aki mind Ceauşescu idejében védte, mind a mostani rendszerben védi ügyemet.
Az alkotmány- és törvénysértő bírósági ítélet ellen, illetve a szólásszabadság és Temesvár becsületének védelmében a Legfelső Ítélőtáblához fellebbezést nyújtok be.
 
            Nagyvárad, 2016. november 17.
 
                                                                                     Tőkés László
                                                                         volt temesvári lelkipásztor

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.