Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Elsőszámú prioritás a családok megélhetésének biztosítása
MÁÉRT - 2016. december 3., szombat 17:49

Az erdélyi magyar családok létbiztonsága a feltétele annak, hogy gyarapodásról beszélhessünk, ezért jövőnk szempontjából elsőrangú a megélhetés biztosítása, hogy a fiataloknak és a felnőtt lakosságnak legyen munkája, amiből eltartja magát – hangsúlyozta december 2-i körútján Sebestyén Csaba és Benedek Zakariás, a Szövetség két udvarhelyszéki képviselőjelöltje.
A két képviselőjelölt négy udvarhelyszéki falu lakosaival találkozott tegnap, eszerint Muzsna, Dálya, Petekés és Kányád fogadta a jelölteket. Mint Sebestyén Csaba jelölt, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke elmondta: az RMDSZ választási programja és eddigi küzdelme is bizonyítja, szükséges a családi adózást forradalmasítani aszerint, hogy az megkönnyítse a gyermekvállalást, mert enélkül nincs megmaradás, gyarapodás és a biztos megélhetés nélkül egy közösség csak megfogyatkozik. Márpedig Erdély jövőjét a gyermekek és a fiatalok itthoni boldogulása jelenti – hangsúlyozta Sebestyén. „Olyan adózást szorgalmazunk, ahol a dolgozó családok a gyermekek számával növekvő jövedelemadó-kedvezményben részesülnek” – mondta a jelölt. Egy erős parlamenti képviselet teremtheti meg annak feltételeit, hogy a családok jólétének biztosítása érdekében tett javaslatoknak érvényt tudjanak szerezni. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a vidéken élők lehetőségei is javuljanak, hiszen az erdélyi falvakat veszélyezteti leginkább az elnéptelenedés. „Jómagam azt szorgalmazom, amint azt a Szövetség is megfogalmazta, hogy a vidéken működő családi gazdaságok helyzetén, mezőgazdasági vállalkozások pályázati rendszerén javítsunk, segítsük őket az érdekképviselet által is. Rendezni kell a birtokviszonyokat, hogy végre tudni lehessen egy-egy területről, ki a gazdája, mert napjainkban csak így tudjuk leghasznosabban a föld adta lehetőségeket kihasználni, magyarán pályázni rájuk. Ha több emberünk van az állami intézményekben, Bukarestben, akkor könnyebben tudunk lobbizni a közösség érdekében, ez kell tudatosuljon minden szavazóköteles polgárban” – mondta végül Sebestyén Csaba. 
A segítségnyújtásban Benedek Zakariás is hatékonyabb szerepet vállalhat, ha sikerül képviselői mandátumot szereznie, hiszen mint mondta, a közbeszerzésekben sok tapasztalatot szerzett építészmérnöki munkája során. Polgármesteri hivatalok számára útmutatást tud nyújtani, hiszen ismeri az eljárások rendszerét, tudja, hogy mire kell figyelni, mit szükséges betartani, hogy sikeres legyen a közbeszerzés. „A helyi infrastrukturális beruházások tehetik versenyképessé ezt a régiót, a vidéket, a kisvárosokat, gyorsforgalmi utak kellenek, hogy könnyen elérhetővé váljon ez a vidék is a nagyvárosok számára” – tette hozzá. Viszont nemcsak ezt tartja fontosnak Benedek Zakariás, hanem a székelység és a szórvány-magyarok kapcsolatának erősítését is, hiszen sok innen elszármazott ember él a szórványban, aki mind ide jön haza az ünnepekre. „Erős közösségi kapcsolatot úgy tudunk fenntartani, ha valós együttműködésre építjük – ennek első gesztusát megtette Udvarhelyszék, most már csak arra van szükség, hogy december 11-én mind elmenjünk szavazni a magyar listára” – mondta a jelölt.
 
 
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.