Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Nagy érdeklődés mellett tartottak tájékoztatót a HMDK gazdaságfejlesztési programjáról
MÁÉRT - 2017. január 25., szerda 10:41

Nagy érdeklődés övezte a HMDK Vidék- és Gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatban múlt héten tartott tájékoztatót.

Az előadókat és a résztvevőket Jakab Sándor, a HMDK elnöke köszöntötte, majd elmondta, hogy a magyar kormány elfogadta a HMDK 2016-2020-as időszakra vonatkozó Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját, a magyar Országgyűlés pedig megszavazta a 2017-es költségvetési részt is. A HMDK ötéves gazdasági programja ötszázmillió forintos összeggel szerepel a 2017-es magyar költségvetésben.
Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat igazgatója, valamint a vajdasági és a kárpátlajai programok kuratóriumi tagja elsősorban a vajdasági tapasztalatokról beszélt. Több hasznos tanácsot adott a leendő pályázóknak is. Ezt követően bemutatta a Kereskedelemfejlesztési Hálózatot.
Kiss-Parciu Péter, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára leszögezte, a magyar kormány számára prioritás a határ menti területek gazdasági fejlesztése, a határon túli gazdaságfejlesztési programok ezt a célt szolgálják. Ami a pályázatokat illeti, a kormány nem arra törekszik, hogy versenyhelyzet alakuljon ki a jelentkezők között, hanem arra, hogy azok, akik jogosultak és érdemesek a támogatásra, mindenképpen megkapják azt.
Jakab Sándor elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési program lebonyolítására egy alapítványt hoznak létre, a vajdaságiakhoz hasonlóan, amelynek egy öttagú kuratóriuma lesz, akik a pályázati kiírásokról és a beérkezett pályázatokról is döntenek majd, illetve javaslatot tesznek, a végleges döntés azonban az anyaországban születik meg.
A gazdaságfejlesztési iroda vezetője Pajrok Andor közgazdász lesz, aki a lakossági fórum résztvevőinek bemutatta a három pályázati javaslatot, beszélt a feltételekről. Kifejtette, hogy előtérbe helyezik a termőföldvásárlást, a mezőgazdaság gépesítését, modernizálását, állattartó telepek létesítését és fenntartását, vállalkozások alapítását.
A tájékoztató jellegű fórum résztvevői kérdéseket tehettek fel az előadóknak.
Az eseményen részt vett De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Decsi István, Pécs alpolgármestere munkatársaival,  Csallóközi Eszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője, valamint Mikes Éva, a Fidesz pécsi szervezetének egykori kiemelkedő politikusa,volt pécsi alpolgármester.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.