Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
A „Mementó” című animációs filmmel emlékeznek a Holokauszt áldozataira
Külhoni civil szervezetek - 2017. január 26., csütörtök 12:08

2017. január 27-én, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján több televízió-csatornán, valamint budapesti és vidéki moziban is látható lesz Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész 36 másodperces rövidfilmje, a „Mementó”, amely az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata kezdeményezésére jött létre.


A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az emberiség történetének egyik legtragikusabb eseményét idézi fel.  „Az emberi természet eltorzulásával állunk szemben, amelyre az általunk ismert kutatások, az áldozatok számának megállapítása és az események pontos leírása ellenére sem találunk választ” – mondta Szilágyi Varga Zoltán a Holokauszt tragédiájáról. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.


2005-ben az ENSZ Közgyűlése azért hozta létre a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapját, hogy az eljövendő nemzedékeket érzékennyé tegye a Holokauszt tragédiája iránt, és ily módon megelőzze a jövőbeni népirtásokat. Az emléknap január 27-ére, az auschwitz-birkenaui német náci koncentrációs tábor felszabadításának napjára esik. E táborban legkevesebb egymillió magyar, lengyel, francia, cseh, szlovák, görög és más származású zsidót, valamint körülbelül százhúszezer más foglyot (lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és másokat) semmisítettek meg. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata be kíván kapcsolódni abba a munkába, amelynek célja, hogy a Holokauszt emlékezetét és tapasztalatait e napon a társadalmi tudat számára felidézze.


„Olyan időszakban élünk, amikor a Holokauszt szemtanúinak nemzedéke lassan eltávozik közülünk. Különösen fontos, hogy ezen események emlékezetét és az azokról való tudást átadjuk a következő generációknak” – fogalmazott Rafał Rogulski, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Intézetének igazgatója. „Reméljük, hogy a Mementó, amely mindenekelőtt az érzelmeinkre gyakorol hatást, inspirációul szolgál majd a történelmünkről és annak társadalmainkra gyakorolt hatásáról való gondolkodáshoz.”


A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából a rövidfilmet számos európai tévécsatorna és filmszínház bemutatja. A magyarországi kampány kiemelt partnere az Uránia Nemzeti Filmszínház, de a filmet műsorára tűzi az Apolló Mozi (Pécs), a Barátság Mozi (Székesfehérvár), a Belvárosi Mozi (Szeged), a Cinema Bridge (Gyöngyös), a CineMis – Miskolc Művészetek Háza, a Dózsa Mozicentrum (Dunaújváros), a Krúdy Gyula Art Mozi (Nyíregyháza), az Otthon Mozi (Kecskemét), a P’Art Mozi (Szentendre) és a Rákóczi Mozi (Bölcske) is. A Budapestfilm Zrt. jóvoltából a Mementó kivetítőkön lesz látható a budapesti művész mozikban. A Mementó továbbá bemutatásra kerül a Duna TV, az M1 és az M5 közszolgálati csatornáin, valamint a TV2 Csoport tévécsatornáin. A kampány további partnerei: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége, Holokauszt Emlékközpont.


A kampány nemzetközi partnerintézményei közé tartozik többek között az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, a berlini Alapítvány Európa Meggyilkolt Zsidóinak Emlékművéért, a varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (POLIN), és a Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet. A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjáról és a Mementó című filmről további információ található az alábbi honlapon: www.enrs.eu/january27


„Mementó” (2016, 36 mp)
Rendező: Szilágyi Varga Zoltán
Producer: Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, Wannsee-i Konferencia Háza
Gyártó: Rózus Film
Támogatók: Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma, a Német Szövetségi Kormány kulturális és médiaügyekért felelős Megbízottja, Nord-Ost Institut
Partnerek: Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, Alapítvány a Meggyilkolt Európai Zsidók Emlékművéért, POLIN Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet


Médiakapcsolat:
Gábor Danyi
Tel. (+48-22) 3957 614
Mail: gabor.danyi@enrs.eu

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.