Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csép Éva Andrea: a hátrányos helyzetű közösségek optimális beilleszkedésének megoldása mindannyiunk célja
MÁÉRT - 2017. január 27., péntek 13:47

„Ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érjünk el a felzárkóztatás terén, összefogásra van szükség. Szakemberek, civil szervezetek, állami intézmények között, valamint társadalmi mentalitásváltás és nyitás vezethet el a kívánt eredményekhez” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a Gyulafehérvári Caritas által szervezett United Network címet viselő projekt lezáró eseményén, csütörtökön, Marosvásárhelyen. A projektet, - amelynek célja megszüntetni a fiatalok és a gyerekek körében a társadalmi kirekesztést - Hargita, Kovászna és Maros megyében bonyolították le a szervezők. A marosvásárhelyi záró eseményen az eredmények kiértékelésére, a tapasztalatok megosztására, a következtetések levonására és a jövőbeni tervek megfogalmazására került sor.
A 11 hónapos projekt során fény derült azokra a megoldásokra váró problémákra, amelyeket ez idő alatt sikerült azonosítaniuk a szakembereknek, akik a résztvevő 3 önkormányzatban (Mezőpanit, Siménfalva, Ozsdola) kapcsolatba kerültek a marginalizált közösségekkel Maros, Hargita és Kovászna megyéből. 
A Szövetség Maros megyei törvényhozója elmondta: közösen kell megoldásokat találniuk a törvényhozóknak, a civil szervezeteknek és a szakembereknek a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására: „azonnali megoldásokra van szükségünk a szegregált oktatás megszüntetésére és az integrált oktatás kérdésében, valamint helyi erőforrások kiaknázása révén: szeméttárolás, tisztálkodás, alapellátás, kanalizálás, sár, gödrök, vízhiány pótlása és megoldása, lakhatási viszonyok tisztázását illetően”.
A regionális projekt során megfogalmazódtak a közép- és hosszú távú célok, számos javaslat, amelyek mára a települések fejlesztési stratégiájának részei.  Ezek között szerepel továbbá a szülők, anyák oktatása annak érdekében, hogy könnyebben elhelyezkedjenek a munkapiacon, az analfabetizmus megszüntetése, a szegénység csökkentése, enyhítése és felszámolása, jövőkép kialakulásának segítése.  „Ezek olyan ok-okozati összefüggések, amelyekből ha egyetlen elemen is sikerül változtatni – maga után vonja automatikusan az összes többi pozitív irányba való elmozdulását. A sikeres munka érdekében mindannyiunknak tennie kell – felelős önkormányzatoknak, szakemberi munkacsoportnak, állami intézményeknek, valamint természetesen nekünk, döntéshozatali pozícióban lévőknek” – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: meggyőződése, hogy amennyiben a munkát sikerül megfelelő lépésekre és megbízottakra leosztani hamarosan látható változások lesznek észlelhetőek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.