Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HRT igazgatójával tárgyalt parlamenti képviselőnk
MÁÉRT - 2017. február 9., csütörtök 11:17

A horvát száborban Blago Markotával, a HRT megbízott igazgatójával és Božidar Domagoj Burićtyal, a HRT programfelelősével tárgyalt Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
Jankovics Róbert lapunknak elmondta, a tartalmas, több mint kétórás megbeszélésen több témát is érintettek. Szavai szerint a legfontosabb közülük az volt, hogy a Horvát Kormány és a HRT között 2012-ben megkötött szerződés májusban lejár, ezért fontosnak tartják, hogy a kisebbségi képviselők, mint a kormánykoalíció tagjai, részt vegyenek az új szerződést előkészítő tárgyalásokon.
- Számunkra, a horvátországi magyarság számára a legfontosabb, hogy az új szerződésben rögzítsék a horvát köztévén eddig „rendelkezésre álló” percek bővülését egy önálló adás formájában, és hogy így alkalmunk legyen saját nyelvünkön megszólalni a HRT-ben, a mi általunk készített műsorokban. Természetesen erre más kisebbségek is igényt tartanak, de egyikük sem rendelkezik olyan jó felszereltséggel és szakértelemmel, mint a HMDK által működtetett Drávatáj szerkesztősége. Minderre határozott ígéretet kaptunk Markota és Burić uraktól - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció alelnöke.
A tárgyaláson jelen volt még Vladimir Bilek, Mile Horvat, Veljko Kajtazi és Furio Radin parlamenti képviselők is.
A honvédő háború kitöréséig egyébként volt magyar nyelvű adás a köztévén.
A Zágrábi Televízió 1978-ban kezdte a nemzetiségek nyelvén készülő tájékoztató jellegű adásait sugározni. Az újvidéki televízióval együttműködve biztosította a megfelelő adásokat, ami annyit jelentett, hogy átvette az Újvidéki TV-től a magyar nyelvű híradót vagy a Barázda című faluműsort. De önálló műsort is szerkesztettek, a Láthatár című televíziós magazint. 1997-től folyamatos volt a próbálkozás, hogy a horvát közszolgálati adó állítsa vissza a kisebbségi műsorokat, de eddig nem volt rá hajlandóság

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.