Magyar Polgári Párt
A Csíksomlyói Búcsú és a Tordai Országgyűlés kerüljenek az egyetemes magyar értéktárba!
MÁÉRT - 2017. április 2., vasárnap 10:50

A Csíksomlyói Búcsú és a Tordai Országgyűlés kerüljenek az egyetemes magyar értéktárba - ezt javasolja a Magyar Polgári Párt, mint a MÁÉRT tagszervezete jelentette be egy csíkszeredai sajtótájékoztatón Salamon Zoltán ügyvezető elnök, a Hungarikum bizottság tagja.

A csíksomlyói Szűz Mária tisztelete, illetve az ehhez kapcsolódó Pünkösdi Búcsú és a vallásszabadságot a világon először kimondó Tordai Országgyűlésnek is az egyetemes magyar értéktárban a helye - ezt javasolja Salamon Zoltán, a Hungarikum bizottság tagja. Említett értékeinknek az egyetemes magyar értéktárba való felvételét egy a Magyar Polgári Párt csíkszeredai székházában tartott sajtótájékoztató keretében vetette fel Salamon Zoltán, a párt ügyvezető elnöke, aki a Hungarikum Bizottság tagja.
Mint elmondta, jelenleg a dokumentáció összeállításán dolgozik, és hamarosan elküldi az előterjesztéseket a Kriza János Néprajzi Társaság részére, hogy azok az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elé kerüljenek elfogadásra. Csíksomlyó a római katolikus vallású székelyek hírneves búcsújáró helye, de ma már a Kárpát medencei magyarság zarándokhelyeként ismert. A pünkösdi eseményen évről évre százezrek, nem csak római katolikus vallású hívek, szívesen vesznek részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten és szentmisén.
Az 1557-es tordai országgyűlés ismerték el hivatalosan a protestáns egyházat, majd 1568-as országgyűlésen hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot. Jövőre az esemény 550-ik évfordulója előtt tiszteleghetünk, melynek méltó megünneplését jelentené az egyetemes magyar értékké való nyilvánítás.
A csíkszeredai sajtótájékoztatón jelen lévő Biró Zsolt pártelnök gratulált az előterjesztésekhez, mint mondta az MPP, mint a MÁÉRT tagszervezete támogatja említett értékek felvételét a Magyar Értéktárba. Elhangzott: további értékek előterjesztését tervezik, többek közt a székely népviseletnek, a székely népművészet különböző ágainak is ott a helye a kulturális örökségeink közt, akárcsak a déli harangszónak, vagy az épített örökség kategóriában az Országház („a Nemzet háza”) épületének.
 
 
MPP Sajtóiroda  
 
 
Marosvásárhely, 2017. 04.02.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.