Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódnak a nagyszabású építkezések
MÁÉRT - 2017. június 1., csütörtök 13:55

Laskó után a napokban több helyszínen is megkezdődnek az építkezések, a magyar közösségek, szervezeteink által használt épületek újulnak meg. Pélmonostoron a HMDK és a Katolikus Nőegylet nemrég vásárolt székházán dolgoznak. Dályhegyen az új kultúrotthon befejező munkálatait végzik. Szentlászlón is dolgoznak a kultúrotthonon, és hamarosan a református templom végleges felújítását is megkezdik.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) jóvoltából nemrég a laskóiak számára fontos épület újult meg. Az ún. ifjúsági otthon megvásárlása és az eddigi felújítás 600 ezer kúnába került.
- Természetesen a laskói épületen további munkálatokra is sor kerül. Tervezzük a központi fűtés bevezetését, valamint az udvar rendezése és parkolók kialakítása is hamarosan sorra kerül  - mondta Jankovics Róbert, a szábor magyar képviselője, a HMDK ügyvezető elnöke, aki hozzátette azt is, hogy az ígéreteknek megfelelően pélmonostori egyesületeink is saját székházhoz jutottak. Egy régóta fontos problémát sikerült ezzel megoldani. Itt már dolgoznak az épület külső szigetelésén, és hamarosan a belső terek felújítását is elkezdik, hogy mielőbb birtokukba vehessék a HMDK pélmonostori alapszervezetének és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagjai.
Építkezések Dályhegyen és Szentlászlón is
Szlavónia magyar egyesületeink is nagyarányú, évtizedek óta nem látott anyagi támogatásban részesülnek.
Jankovics Róbert elmondta, a több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból augusztusra teljesen elkészül a dályhegyi kultúrotthon. Az épület teljes körű külső és belső tatarozását, szigetelését, a helyiségek berendezését, a központi fűtést, vagyis minden olyan munkálatot elvégeznek, amelyek révén maradéktalanul használhatóvá válik a kultúrotthon és környéke.
Szentlászlón is a napokban kezdődnek a munkálatok, a HMDK hathatós közbenjárásának az eredményeként végre befejeződhet a helyi kultúrotthon és a helyi református templom felújítása is. Az előbbi zágrábi forrásból, az utóbbi pedig a magyar kormánynak köszönhetően. A két projekt becsült értéke másfél millió kúna. Mindez csak a kezdet: Bellyén, a HMDK központi szervezetének székháza mellett néhány hónapon belül egy többszintes modern objektum építése kezdődik meg, amelyben a HMDK bellyei alapszervezete kap majd helyet, valamint itt alakítják ki az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztőségét - egy tévéstúdióval -, az épület legfelső szintjén pedig egy konferenciaterem lesz. Laskó és Pélmonostor után a sepsei székház felújítása is elkezdődik. Amennyiben a Tordinci járás vezetőivel eredményes lesz a megbeszélés, végre a kórógyi kultúrotthont is felújíthatják majd.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.