Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Porcsalmi Bálint a MIÉRT küldöttgyűlésén: újra rá kell ébrednetek erőtökre, a szervezetben rejlő potenciálra!
MÁÉRT - 2017. június 17., szombat 20:33

A MIÉRT-nek rá kell ébrednie saját erejére. Ne csak kövessétek, hanem diktáljátok a tempót, és ha kell, csapjatok az asztalra! – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító küldöttgyűlésének szombati napján.
Az ügyvezető elnök kiemelte: ma több és alaposabb munkára van szükség a MIÉRT-ben, arra, hogy még többet vitázzanak a fiatalok. „Rengeteg olyan kérdés van, amit tabuként kezelünk, ha a MIÉRT nem kezd el ezekről beszélni, nem tudom, ki fog. Azt szeretném, hogy ne csak saját dolgaitokat oldjátok meg, hanem a mi közös dolgainkban, a közösségünket érintő témákban is jóval nagyobb szerepet vállaljatok. Diktáljatok tempót a Szövetségnek, tegyetek fel akár kényelmetlen kérdéseket” – nyomatékosította. 
Porcsalmi Bálint rámutatott: 15 évvel ezelőtt, amikor megalapították a Magyar Ifjúsági Értekezletet, egyértelmű volt, milyen szerepet szántak az ernyőszervezetnek, ma már azt látni, hogy a különböző döntéshozatali fórumokon markánsan vannak jelen a fiatalok. Szerinte azt, amit a MIÉRT az önkormányzati választáson célként tűzött ki, elérte, túlteljesítette magát, viszont ma már nem elegendő arról beszélni, hogy sok fiatal dolgozik, azt is meg kell vizsgálni, milyen a munkájuk, mit kell tenniük. „Nem mindig a mennyiségre, hanem a minőségre is kell koncentrálni. A fiatalok felé nagyobb az elvárás, jóval többet kell teljesíteniük és tanulniuk. A mai küldöttgyűlés azon túl, hogy új elnököt választ, lehetőség arra is, hogy elgondolkodjatok azon, mit jelent ma a MIÉRT, mit a feladata. Őszintén kell arról beszélnetek, hogy mi lesz!” – tette hozzá az RMDSZ ügyvezető elnöke. Meggyőződése, hogy megváltozott a társadalom és a politika is, az ifjúsági szervezeteknek ma már nagyobb a felelőssége, a MIÉRT újragondolása pedig szükségszerű.
Az RMDSZ Zilahi Kongresszusa stratégiai dokumentumban rögzítette a fiatal vállalkozók támogatását, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek pedig felelőssége van abban, hogy segítse őket: meg kell alapítani a Fiatal Vállalkozók Tanácsát, amelynek az a feladata, hogy törvénymódosítási csomagot állítson össze kezdő vagy 35 év alatti vállalkozók segítésére. Az RMDSZ átalakította a fiataloknak szánt támogatáspolitikáját, az idei pályázati kiírásokban már szerepel a fiatal gazdák, vállalkozók és pedagógusok finanszírozása is.
Az utánpótlást illetően meg kell erősíteni a kapcsolatot a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével – véli az ügyvezető elnök, aki azt látja: a MAKOSZ ma már sokkal jobban mozog, aktívabb, mint más ifjúsági szervezet. A Szövetségnek nagyobb támogatást kell adni nekik, több döntésbe kell bevonnia őket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.