Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Végéhez közelednek a nagyberuházások
MÁÉRT - 2021. március 12., péntek 13:55

Az Economica Hungarica Alapítvány (EHA) 2019 őszén indította mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázatát, melyre öten jelentkeztek, sikerrel. Ebből három projekt mostanra elkészült: az újbezdáni Bettina d.o.o., valamint a karancsi Szabó gazdaság már használják a magyarországi támogatással épült gabonatárolóikat, a csúzai Agrozoli cég pedig felújított pincéjében folytathatja a borfeldolgozást. 
A horvátországi magyarság megmaradásának egyik alapfeltétele, hogy gazdasági téren is erősödjön közösségünk. Ezt szem előtt tartva a magyar kormány 2016-ban fogadta el a HMDK Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját, melynek lebonyolításáért az EHA felel. Az alapítvány pályázati rendszere piramidális felépítésű, vagyis először a kistermelőket támogatta, majd a nagyobb vállalkozók számára is hirdetett pályázatot.
- 2019 augusztusában indítottunk először mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázatot, melyen öt projekt nyert, három esetben gabonaszárítók építéséről, illetve egy sajtüzem és egy borászat fejlesztéséről volt szó. Az öt projektből három megvalósult, kettő pedig még folyamatban van. Ezen projektek összértéke 660 millió forint, melyek 50%-os támogatási intenzitással valósulnak meg – nyilatkozta lapunknak Palizs-Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica igazgatója.
 
Hárman pályáztak terménytárolás fejlesztésre, ebből két projekt elkészült
Újbezdánban Erdélyi Bettina (Bettina d.o.o.) terménytároló kapacitásbővítésre pályázott sikeresen. Az elnyert támogatásból három silótornyot épített a hozzá tartozó technológiával. Palizs-Tóth Hajnalkától megtudtuk, alapítványuk ezzel a sikeres projekttel is új munkahelyek létrehozását, illetve az integrátor szerep erősítését támogatja.
A karancsi Szabó gazdaság ugyancsak terménytárolás fejlesztésére pályázott.
- Családi vállalkozásunk fő profilja a gabonatermesztés, és ezen a területen szorult fejlesztésre. Felmerült, hogy silótornyot építünk a támogatás segítségével, de a raktárhelyiség ésszerűbb döntés volt, mert ha nincs tele gabonával, bármi mást – műtrágyát, vetőmagot, gépeket – is tudunk itt tárolni – mutatta be forgatócsoportunk számára Szabó Attila a projekt eredményét. Akárcsak a többi pályázó, ő is köszönetét fejezte ki az Economica Hungarica Alapítványnak, a HMDK-nak a és főként a magyar kormánynak, hogy ilyen jelentős támogatásban részesülhetnek a horvátországi magyarok.  
Az öt projekt közül az egyik leglátványosabb a csúzai Pinkert Zoltáné, aki pincészetét fejleszti a magyar támogatással.   
- Régi álmunk volt borászatunk fejlesztése, ebben már korábban is segítségünkre volt az Economica Hungarica Alapítvány. A mostani pályázatnak köszönhetően bővítettük pincénket egy feldolgozó üzemmel, ahol egy helyen folyhat majd a szőlőfeldolgozás, a labormunka, a palackozás stb., ez jelentősen felgyorsítja majd a munkát. Épül továbbá egy borozó is, ahol akár egy nagyobb autóbusznyi csoportot is vendégül tudunk majd látni – nyilatkozta lapunknak Pinkert Zoltán, hozzátéve, ha minden a terveik szerint alakul, egy hónap múlva már az új feldolgozóban folytatódhat a bortermelés, a borozóban pedig reményeik szerint nyártól fogadhatják vendégeiket.
Az említetteken kívül még két nagyberuházás van folyamatban, sajtüzem épül Nagybodolyán, illetve egy várdaróci terményraktár-bővítés is szerepel a projektek között.
 
A koronajárvány lassítja a projekt megvalósítását
Palizs-Tóth Hajnalkától azt is megtudtuk, a projekt során alapítványuk és a pályázók is megfeleltek minden feltételnek, a koronajárvány viszont olyan tényező, amelyre egyik fél sem lehetett hatással. A pandémia miatt kénytelenek voltak meghosszabbítani a program határidejét.
Ezúton is köszönetét fejezi ki a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak, hogy figyelembe vette ezen körülményeket, és engedélyezte a projekt megvalósításának meghosszabbítását.
Kiemelte továbbá, hogy az öt projektből háromban vesznek részt magyarországi beszállítók, melynek köszönhetően magyar technológia érkezik vidékünkre.
 
Az alapítvány 2020-ban is meghirdetett egy hasonló jellegű pályázatot, amelynek elbírálása folyamatban van. Ilyenre az idei évben is sort fognak keríteni, elsősorban a mezőgazdasági fejlesztések ösztönzéséréről van szó, de más gazdasági ágazatokban tevékenykedőket is segíteni fognak. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.