Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közgyűlést tartottak a pakráci magyarok
MÁÉRT - 2021. június 4., péntek 14:31

A Pakráci Magyarok Közössége múlt héten tartotta meg évi közgyűlését a város közelében található Omanovac kilátónál. A beszámoló jellegű tanácskozáson a daruvári magyarok is jelen voltak.
A Pakráci Magyarok Közössége a nyugat-szlavóniai szórványmagyarság egyik legaktívabb szervezete. Tagjai rendszeres résztvevői minden környékbeli rendezvénynek, melyeken a magyarság kultúráját és gasztronómiáját népszerűsítik. Legnagyobb rendezvényük a Pakráci Magyar Nap, melyre a pandémia előtti években nagyon sok látogatót vonzott. A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a szervezet mindennapjaira is, hiszen a térségben nem voltak olyan rendezvények, amelyeken részt vehettek volna. Többek között erről beszélt az egyesület elnöke, Fa Josip a szervezet beszámoló jellegű közgyűlésén, melyet a járványügyi előírásoknak megfelelően szabadtéren tartottak meg.
- Az elmúlt évben, sajnos, kevés rendezvényen tudtunk megjelenni a kialakult járványhelyzet miatt. Reméljük, hogy ez idén másképp lesz, és minden visszatér a régi kerékvágásba, amit tagságunk már nagyon vár - mondta Fa Josip, aki hozzátette, hogy a közeljövőben szeretnének kiadni egy könyvet a környéken élő magyarságról.
A tanácskozáson a Daruvári Magyarok Közösségének a képviselői is részt vettek, akikkel a közös projektekről egyeztettek. Szó volt többek között a rendezvényeken való közös megjelenésekről és közös rendezvények megtartásáról is.
A Pakráci Magyarok Közösségének munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja. Az ülésen köszönetet mondtak a HMDK-nak és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnek, akinek a segítségére, támogatására mindig számíthatnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.