Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kopácsiakról a kopácsiaknak
MÁÉRT - 2021. június 25., péntek 19:38

A HMDK kopácsi alapszervezete múlt pénteken tartotta első rendezvényét a vadonatúj, nemrég átadott Kopácsi Magyarok Otthonában. A falu gazdag népi hagyományait bemutató műsor nagy sikert aratott.
A Kopácsi Magyarok Otthonát májusban adták át, akkor még a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett, korlátozott létszámú résztvevővel. Most, hogy a pandémia lecsengőben van és enyhültek a gyülekezési szabályok, a helyi HMDK-alapszervezet úgy döntött, hogy megajándékozza a település lakóit egy műsorral, melynek a „Kopácsiakról a kopácsiaknak” címet adták, és amely a falu gazdag néphagyományait mutatja be.
Népdalok, versek, balladák és népmesék hangzottak el, de néptáncból sem volt hiány. Ezeket egy erre az alkalomra összeállt énekkar és egy tánccsoport adta elő, de fellépett a Kopácsi Alkalmi Zenekar is. A közönség a múltban élt emberek mindennapjaiból is ízelítőt kaphattak: az előadás folyamán helyi fiatalok tollat fosztottak, hímeztek és kukoricát morzsoltak.
- Már májusban szerettünk volna egy nagyszabású nyitóműsort tartani, ám a koronavírus-járvány miatt hozott szabályozások akkor még ezt nem tették lehetővé. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy amint lehetőségünk lesz rá, tartunk egy olyan rendezvényt, amelyre meghívjuk a falu népét és megünnepeljük azt, hogy végre van egy szép új saját székházunk. A műsor fókuszában településünk hagyományai voltak, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Kopács nagyon gazdag tradíciókkal rendelkezik. A számos népdal, ballada, elbeszélés, énekes-táncos népi gyermekjáték és egyéb hagyomány mellett itt jegyezték le a Kárpát-medence legszebb tündérmeséit is, amire nagyon büszkék vagyunk - mondta Facskó Mónika, a HMDK kopácsi alapszervezetének alelnöke, aki hozzátette, hogy a közönség reakcióiból ítélve nagyon sikeres volt a rendezvény, ezért minden bizonnyal lesz még folytatása.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.