Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megújult a karancsi katolikus templom is
MÁÉRT - 2021. augusztus 21., szombat 09:14

A helyi katolikus hívek kérésére, a HMDK közbenjárására megújult a karancsi katolikus templom belső tere.
A szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentjéről, Szent Donát püspökről és vértanúról elnevezett karancsi katolikus templom 1830-ban épült. Orgonáját Angster József építette 1924-ben. A templom hossza 22 méter, szélessége 8,5, a sekrestyével együtt 15 méter. A torony 22 méter magas, harangja 163 kilogrammot nyom.
Az egyházi építmény megsínylette az azóta eltelt időt, a honvédő háború alatt is megrongálódott. Legutóbb 2004-ben újították fel, ám az idő vasfoga azóta sem kíméli. A falakról lehullott a vakolat, és a padsorok alatti faburkolat is elkorhadt. A templom egyre romló állapota miatt aggódó, helybéli katolikus hívők felkeresték a HMDK-t templomuk tatarozásának ügyében. Az érdekvédelmi szervezet természetesen eleget tett a felkérésnek, és lehetőségeihez mérten segítséget nyújtott. Ennek köszönhetően kicserélték a padok alatti korszerűtlen, korhadt faburkolatot, a padsorok alatti részt lebetonozták és szigetelték. Ezzel párhuzamosan a falak tatarozása is folyamatban van.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.