Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A Dunántúlon ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma
MÁÉRT - 2022. február 20., vasárnap 18:33

Február 18-án a Veszprém megyei Döbrönte adott otthont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által immár tíz éve a Kárpát-medence magyar gazdaszervezeti tevékenységének összehangolására és egységbe tömörítésére létrehozott Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma ülésének. A fórumnak tagja valamennyi nagyobb, a gazdaérdekvédelem területén tevékenykedő határon túli szervezet.
Az erdélyi delegáció tagjaként a tanácskozáson jelen volt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége képviseletében, valamint Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, az EMNT gazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke.
A fórum résztvevőit Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte. Mindketten kiemelték: a jelenlegi uniós környezetben jól láthatók a Magyarországra egyre erősebb nyomást kifejtő brüsszeli döntéshozók szándékai, és ilyen körülmények között a korábbinál is nagyobb szükség van a magyar gazdák összefogására. A 2023–27 közötti uniós közös agrárpolitika kapcsán számos fontos csatát sikerült megvívni, és a főbb célok mentén uniós szövetségeseket is megnyerni – hangzott el.
Az ülésen részt vevő Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő is a gazdák egységes kiállásának fontosságát emelte ki, a jelenlévők pedig kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az április 3-i országgyűlési választás sorsdöntő esemény lesz, melyen eldől, folytatódik-e a Kárpát-medence magyarságának határok feletti újraegyesítése, vagy visszatér a széthúzás és gazdasági leépülés 2010 előtti korszaka.
A fórum alkalmat teremtett arra is, hogy a kezdeményezésről szóló rövid ismertetőt követően bemutassák a Magyarok Kenyere Program 2021. évi eredményeit összefoglaló albumot, melynek egyik érdekessége, hogy a borítóoldalon az Érmelléki Gazdák Egyesülete által készített fotó látható, főszereplője pedig a Bihar községben élő Paniti Katica.
A találkozó a másnapi nemesgörzsönyi böllérfesztiválon folytatódott, ahol több határon túli csapat is bemutatta az általa képviselt tájegység sertésfeldolgozási hagyományait – közölte az EMNT sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.