Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jókai Mórra emlékeztek Zágrábban
MÁÉRT - 2022. február 25., péntek 21:21

Jókai Mórnak, a nagy magyar mesemondónak 2019-ben állítottak mellszobrot Zágrábban, a Bundek-tó melletti Írók alléján. A költő születésének 197. évfordulója alkalmából Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa (önkormányzata) koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott múlt héten.
 
A legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor emléktáblája és a demokratikus Magyarország első miniszterelnöke, Antall József mellszobra után 2019-ben újabb magyar jel elhelyezésére került sor Zágrábban, amikor Jókai Mórnak, a nagy magyar mesemondónak állítottak mellszobrot. A Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács kezdeményezésére, Zágráb és Budapest támogatásával, valamint a magyar kormány (KKM) pénzügyi hozzájárulásával állították fel Győrfi Lajos szobrászművész bronz műalkotását a horvát fővárosban, az Írók alléján (Aleja književnika).
A szobornál azóta rendszeresen összegyűlnek a költő születésének évfordulóján, így volt ez idén is. A megemlékezésen Zágráb város polgármesterének, Tomislav Tomaševićnak a kiküldöttje, Jasna Tomažić asszony, valamint dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet szóltak az egybegyűltekhez. Az Ady Endre Magyar Kultúrkör irodalmi szakcsoportjának a tagjai részletet olvastak fel Jókai Erdély aranykora című regényéből. Majd a koszorúzással zárult a megemlékezés, a nagykövetség koszorúját dr. Demcsák Csaba nagykövet, Zágráb város koszorúját Tomažić asszony, a zágrábi magyarok koszorúját pedig Balázs Piri Zoltán, a zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat elnöke és Ranogajec Komor Mária, az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke helyezték el.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.