Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Célba ért az EMNT és az EMNP második segélyszállítmánya Kárpátalján
MÁÉRT - 2022. március 25., péntek 20:32

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeteinek felhívása eredményeképpen összegyűlt adományokat az Érmelléki Gazdák Egyesületének  közreműködésével juttatták el a Beregszászi járásban található magyarlakta Bene községbe március 24-én.
A Nagyváradról elindult szállítmányt elkísérő Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, valamint Zatykó Gyulát, az EMNP alelnökét Beregsurányban Tilki Attila, a Fidesz–KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, és Herka István, a település polgármestere fogadta. A határmenti községben képet kaphattak arról, hogyan kezelik a magyar hatóságok az ukrajnai háború által okozott menekülthullámot, és mennyire hatékony a „Híd Kárpátaljéért” program. A magyar–ukrán határon Beke Mihály András, a beregszászi magyar konzulátus vezetője várta a bihari küldöttséget, ő segítette a szállítmány akadálymentes átjutását Kárpátaljára.
Beregszászon rövid pihenő keretében a Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott diakóniai központ munkájába nyertek betekintést a vendéglátó Nagy Béla lelkipásztor jóvoltából, aki elmondta, a jelen helyzetben ez az egyházi szociális intézmény is a háborús menekültek segítésére helyezi a hangsúlyt.
A segélyszállítmány és az azt kísérő küldöttség gond nélkül érkezett meg a Beregszásztól mintegy 13 kilométerre keletre található Bene községbe, ahol Balogh János és Vincze István elöljárók fogadták őket, de jelen volt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is. A szállítmányt, amely ezúttal főleg tartós élelmiszereket, generátorokat, higiéniai eszközöket tartalmazott, személyesen Tőkés László adta át a beneieknek. A püspök elmondta: „Mindenki azt kérdezte a háború kitörésének másnapján Erdélyben, hogy mit tehetünk a kárpátaljai testvéreinkért, természetesen mindezt kiterjesztve az ukrán emberekre is. Hiszen a szenvedő emberek között végképpen nincs helye a különbségtételnek. Úgy érezzük, hogy elenyésző mindaz, amit ebben a helyzetben tehetünk. De igyekszünk segíteni, ahogyan csak tudunk. A mostani alkalommal Bene közössége számára egy kisteherautónyi küldeményt tudtunk áthozni. De tovább tart az erdélyiek, partiumiak gyűjtési akciója. Igyekszünk segíteni, hiszen beláthatatlan a háború hosszúsága, ezért folyamatosan szükség van a segítségnyújtásra, szívem szerint az itthon maradókat biztatnám arra, hogy tartsanak ki” – hangsúlyozta az EMNT elnöke.
Zatykó Gyula elmondta: „Gyűjtésbe kezdtünk, hiszen felelősek vagyunk egymásért a Kárpát-medencében. A gyűjtés során tartós élelmiszert, generátorokat, ruhákat, valamint higiéniai szereket sikerült összegyűjtenünk. Ezek az adományok lélektől lélekig érkeztek hozzánk, hiszen az erdélyi emberek felajánlásából gyűjtöttük össze ezeket. Külön elismerés illeti a hegyközcsatári önkormányzat hozzájárulását.”
A hasonló célzatú és tartalmú adományok gyűjtése folytatódik, várják a szíves felajánlásokat az EMNT és az EMNP nagyváradi székhelyén, a Kálvin utca 1. szám alatt, hétköznapokon 9–19 óra között.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.