Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
MÁDL FERENC – A NEMZET ELNÖKE
MÁÉRT - 2022. április 3., vasárnap 18:10

Filmbemutatót és emlékülést tartottak a nemzet fővárosában az egykori köztársasági elnök tiszteletére.
A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet névadója, a rendszerváltoztatás utáni szabad Magyarország második köztársasági elnöke, kiemelkedő tudású és nemzetközi tekintélyű jogtudós, akadémikus, a magyar jogösszehasonlítás emblematikus alakja előtt tisztelegve 2021-ben Magyarország Kormánya támogatásával dokumentumfilmet készíttetett Mádl Ferenc (1931–2011) közéleti és jogtudósi életútjáról.
A dokumentumfilm ünnepélyes bemutatójára a néhai államfő életművéhez méltó helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került sor 2022. március 28-án. Az ünnepélyes filmbemutató alkalmával emlékbeszédet mondott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve köszöntő beszédet tartott Martonyi János, a Mádl Ferenc Emlékbizottság elnöke, volt külügyminiszter. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, aki a feleségével együtt vett részt az emlékülésen. Meghívottként jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspökeként több alkalommal is találkozott és tárgyalt Mádl Ferenccel, aki 2000 és 2005 között volt a Magyar Köztársaság elnöke. Emlékezetes momentum volt az államfő 2002. októberi látogatása Nagyváradon, ahol a püspökkel együtt avatták fel a Partiumi Kesztény Egyetem felújított és kibővített Arany János Kollégiumát. 2005 júniusában zajlott le Mádl Ferenc köztársasági elnökként lezajlott utolsó erdélyi látogatása: a KREK, illetve a zilahi gyülekezetek által szervezett, A Szilágyság – arccal Európa felé címet viselő egyházi, közéleti és tudományos konferencián vett részt Zilahon Tőkés Lászlóval együtt. Az államfő a debreceni és a szatmárnémeti hasonló tárgykörű konferencia után érkezett Zilahra, hazafelé menet Szilágysomlyón és Érmihályfalván találkozott a helyi magyarság vezetőivel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.