Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Évi közgyűlés a fiumei magyaroknál
MÁÉRT - 2022. április 15., péntek 14:39

Éves közgyűlést tartott a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete, ahol értékelték az elmúlt időszak programjait és beszámoltak a jövőbeli tervekről.
 
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete az egyik legrégebb óta működő alapszervezet. Két éve sikerült saját székházba költözniük, a szecessziós stílusban épült, impozáns Anna-villa ad otthont az egyesület programjainak, így a közgyűlésüket is itt tartották. Az évi rendes közgyűlésen beszámoló hangzott el a 2021-es programokról, valamint egyeztettek az előttük álló feladatokról.
Heti szinten találkoznak
A fiumei magyarok két aktív szakcsoportot működtetnek, az egyik a festőkör, a másik pedig az irodalmi-drámacsoport, amelynek a tagjai heti rendszerességgel találkoznak az egyesület székhelyén. Az irodalmi csoport keretei között játszóház működik a gyerekek számára. Az éves rendes közgyűlésen a beszámolókat követően a közeljövő programjairól is beszéltek.
- Jelenleg nagy lelkesedéssel készülünk egy kirándulásra, amelynek keretében kiállítási anyagokat viszünk a vinkovcei és a dályhegyi magyarokhoz. Ezeket az eseményeket mindig nagyon várjuk, hiszen fontos, hogy ápoljuk a barátságot más magyar egyesületekkel is, és megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Ezenkívül hamarosan sort kerítünk a megyében élő kisebbségek költészeti fesztiváljára, ami egy sokéves hagyománya az egyesületünknek, és amelyre a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt két évben sajnos nem kerülhetett sor. Idén ezt mindenképp folytatni kívánjuk – mondta el lapunknak Šibalin Klepac Zdenka, a szervezet elnöke.
Folytatják továbbá a magyar népmesék horvátra fordítását és kiadását is. A közgyűlésen felmerült az igény arra is, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünkön magyar nyelvű szentmisét hallhassanak az egyesületi tagok, amit mindenképpen szeretnének megvalósítani.
A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.