Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb nagy összegű támogatás a sepsei református templom felújítására
MÁÉRT - 2022. július 8., péntek 14:47

A horvát kulturális minisztérium újabb nagy összegű, 700 000 kúnás támogatást hagyott jóvá idén a sepsei református templom további felújítására.
 
Az elmúlt évtizedekben a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek jelentős része nagyon rossz állapotba került. Ezen épületek védelmére, felújítására a HMDK-nak már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnie horvát és magyar állami forrásokból, így ezek többsége megújult, egy részük pedig még felújítás alatt áll.
Alcím: Csak Diocletianus római császár spliti mauzóleuma (1,5 millió) és a šibeniki Szent Jakab-templom (750 ezer) kapott nagyobb támogatást
Utóbbiak közé tartozik a sepsei református templom is. A domboldalra épített létesítménynek az évszázadok alatt megsüllyedtek az alapjai, ezért a tornyot már az összedőlés fenyegette. A templom a HMDK közbenjárására olasz szakemberek bevonásával menekült meg 2019 nyarán. A pisai ferde toronynál is dolgozó szakértők megerősítették a torony alapjait, ezt követően elkezdődhetett az épület további felújítása. A tavalyi rekordnagyságú összeg, a 900 ezer kúna után idén is újabb nagy összegű támogatásról döntött a horvát kulturális minisztérium, e célra most 700 000 kúnát hagyott jóvá. A megítélt összeg azért is különösen jelentős, mert a 924 beadott pályázatból 342-t hagytak jóvá, és közülük a sepsei templomnál csak Diocletianus római császár spliti mauzóleuma (1,5 millió) és a šibeniki Szent Jakab-templom (750 ezer) kapott nagyobb támogatást. A templom szakszerű felújítási terve Magyarország kormányának a támogatásával készült.
- A HMDK számára mindig kiemelt fontosságú volt épített örökségünk védelme, legyen szó egyházi vagy világi objektumokról. Ennek a bizonyítéka, hogy a számos művelődési ház, iskola- és óvodaépület felújítása mellett templomaink helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Így az elmúlt években megkezdtük többek között a sepsei reformátusok templomának a felújítását is, amit, és ezt túlzás nélkül mondhatjuk, az összedőléstől mentettünk meg – fejtette ki Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.