Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szentlászló, Kórógy: kiváló ütemben halad az új magyar óvodák építése
MÁÉRT - 2022. október 7., péntek 09:41

Amennyiben minden a tervek szerint halad, jövő ilyenkor 120 kisgyermek számára nyílik lehetőség magyar óvodai nevelés-oktatás igénybevételére. A magyar kormány támogatásával olyan településeken épülnek fel a jövő zálogát jelentő magyar intézmények, ahol korábban nem léteztek ilyenek. Egy kisebbségi közösség megmaradásához ugyanis az anyanyelvű oktatási-nevelési rendszer biztosítása kulcsfontosságú.
Óvoda Pélmonostoron, Szentlászlón és Kórógyon épül, a munkálatok mindhárom helyszínen párhuzamosan és rendben folynak. Erről a múlt heti látogatásuk alkalmával Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is megbizonyosodott.


Szentlászlón bölcsőde és óvoda várja majd a gyerekeket
A vendégeket Molnár Péter, a projekt koordinátora vezette körbe és számolt be a fejleményekről. Megtudtuk tőle, hogy a szentlászlói óvoda 5243 m2-es telken található, magának az épületnek a bruttó alapterülete 436 négyzetméter. Az épület három fő részből áll, egy kiszolgálóegységből, itt a konyha és a raktárak fognak helyet kapni, egy bölcsődei és egy óvodai egységből. Az objektum befejezésére várhatóan 2023 augusztus végén kerül sor. Az államtitkárt és a főosztályvezető asszonyt Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, valamint Matijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke kísérte el a terepszemlére.
- Minden horvátországi magyarlakta településen nagyon sokat dolgoztunk az utóbbi öt-hat évben. Szentlászlón nemcsak a református templomot sikerült felújítani, hanem a kultúrotthont is, segítettünk az iskolának, sok támogatást osztottunk ki az itteni kis- és középvállalkozók, illetve mezőgazdászok között. Jelenleg pedig egy új, nagyszerű létesítményt, magyar óvodát építünk. Magyarország kormánya támogatásának köszönhetően sikerült belekezdenünk ebbe a nagy projektbe. Nagyon elégedettek vagyunk a munkálatok tempójával, hiszen tulajdonképpen heteken belül helyükre kerülnek a nyílászárók és a tetőszerkezet is, úgyhogy nincs akadálya annak, hogy a télen folytatódjon a belső munkálatok operatív fázisa – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.
 
„A magyar nyelvű oktatást már az óvodában kell kezdeni”
A kórógyi óvoda építési telke 2930 négyzetméter, az épület bruttó alapterülete pedig 246 m2. Itt is nagyon jól haladnak a munkával az építők, már tető alatt van az épület, jelenleg a benti válaszfalakon dolgoznak. Télen folytatódnak a vakolási és az ehhez kapcsolódó munkálatok.
- Kórógyon egy 20 férőhelyes csoportszobával ellátott óvodának az építése zajlik. Ennek a jelentősége az is, hogy egyrészt nem volt hasonló intézmény, tehát óvoda, bölcsőde ezen a településen, másrészt pedig az, hogy ezáltal meg tudjuk állítani az asszimilációt. A magyar gyerekeknek tudjuk biztosítani az anyanyelvű nevelést-oktatást, ezt már az óvodáskorban el kell kezdeni. Azt gondolom, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk ahhoz, hogy az itteni, egyébként néprajzi szempontból is rendkívül értékes és híres magyarság meg tudjuk tartani – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.