Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pólában ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma
MÁÉRT - 2022. november 4., péntek 11:05

A HMDK Gazdaköre volt a házigazdája a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma soros ülésének, amelynek a tengerparti Pula/Póla városa adott otthont.
 
A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg azzal a céllal, hogy a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítsen hálózatba. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő magyar gazdaszervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós intézményeknél is. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori agrárkamarai elnök tölti be.
A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a kárpát-medencei térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését, ennek mentén rendszeresen üléseznek és értekeznek az aktualitásokról. A soros ülésre ezúttal Pólán kerülhetett sor, ahol a HMDK Gazdaköre volt a rendezvény házigazdája.
- Megtiszteltetés volt házigazdának lenni. A közel negyven fő részvételével zajló fórumon mindenki beszámolt az elmúlt időszakban végzett tevékenységekről, és két új egyesületet is felvettünk. Emellett természetesen a következő időszakra vonatkozó stratégiát is megbeszéltük – mondta lapunknak Szabó Attila, a HMDK Gazdakörének elnöke.
Az eseményen részt vett Jakab István, a magyar parlament alelnöke, dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mellett működő szakmai kerekasztal immár tíz éve gyűjti ernyője alá a régió magyar gazdaszervezeteit. Az ülés munkarészét követően a pólai Móricz Zsigmond Kultúregyesület tagjai egy kultúrműsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, majd a találkozó keretében koszorúztak a helyi tengerésztemetőben, a hősi halott magyar haditengerészek tiszteletére 2017-ben állított emléktáblánál, valamint Fiumébe (Rijeka) is ellátogattak, ahol a város magyar vonatkozású emlékhelyeit keresték fel Ágoston Gergely idegenvezető kalauzolásával. (mm)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.