Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A vándorbölcső negyedik állomása
MÁÉRT - 2023. január 20., péntek 09:36

Tavaly decemberben új családhoz került a horvátországi magyarok vándorbölcsője, a várdaróci Beno család használhatja az elkövetkező időszakban. 

A 2012 óta működő és folyamatosan bővülő „vándorbölcső-mozgalom” keretében fabölcsők adományozásával ösztönzik a magyar közösségeket a gyermekvállalásra. A magyar agrárminisztérium is csatlakozott a mozgalomhoz, 2020-ban úgynevezett „agrár-vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket vállaló családok támogatására. A program keretében minden határon túli régióba eljuttattak egy fából faragott, ringatható bölcsőt.
Közösségünk bölcsőjét a HMDK Gazdaköre vette át. Kedvezményezettjei a mezőgazdaságból és élelmiszer-előállításból élő családok, amelyek kisbabát várnak. A vándorbölcsőt első horvátországi magyar tulajdonosa 2020-ban vehette át, attól fogva folyamatosan használatban van.
- A horvátországi magyarok vándorbölcsője tavaly decemberben új családhoz került, immár negyedik alkalommal cserélt gazdát – tudtuk meg Tarnai Attilától, a HMDK Gazdaköre falugazdászától.
Ezúttal a várdaróci Beno Alen és Dajana kisfia, Bernárd fekhet benne, aki tavaly novemberben született a család második gyermekeként. Szülei mezőgazdászok, a térség legnagyobb spárgatermesztői, emellett gabonatermeléssel is foglalkoznak.
- Megtiszteltetés számunkra, hogy a HMDK Gazdakör elnöke, Szabó Attila gondolt ránk, és hogy hozzánk is eljutott a vándorbölcső. Jó érzés, szép élmény volt benne ringatni gyermekünket a karácsonyfa mellett. Reméljük, ez a hagyomány még sokáig fennmarad, és sok magyar családhoz eljut a bölcső – nyilatkozta lapunknak Beno Dajana.
A vándorbölcsőt Szabó Attila, a Gazdakör elnöke és Tarnai Attila személyesen adták át nekik egy adományozási okirat kíséretében. „Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott” – kezdődik Arany János idézetével az okirat szövege, amely magában foglalja a program lényegét: a magyar családok gyermekvállalási kedvét, a magyar nemzet gyarapodását hivatott ösztönözni. Az elmúlt esztendők szép számú gyermekáldására visszatekintve túlzás nélkül kijelenthető, a program ezen célját sikeresen elérte.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.