Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A magyar kultúra napja alkalmából: színházi est Várdarócon
MÁÉRT - 2023. január 20., péntek 09:37

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület meghívására a bezdáni (Vajdaság) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói három év kihagyás után ismét Várdarócon mutatkoztak be. Ray Conney Család ellen nincs orvosság című vígjátékát Foki István rendezésében láthatta a közönség, amely vastapssal jutalmazta a bezdániak nagyszerű játékát.
 
A Várdaróc Magyar Kultúregyesület és a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület között 2015 óta tart a kapcsolat, így az elmúlt években már több alkalommal is felléptek a várdaróci közönség előtt.
Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elmondta, 2020 tavaszára tervezték a bezdániak soron következő vendégszereplését, de a koronavírus minden tervet meghiúsított.
- A tavalyi évet is korlátozásokkal kezdtük, de idén végre már a koronavírus előtti időszak szerint folytathatjuk programjainkat, így az idei első rendezvényünk ez a színházi est. Nagy örömmel fogadjuk mindig a bezdáni barátainkat, egy amatőr társulatról van szó, de profikat megszégyenítő előadásokat láthatunk tőlük, és azt is tudjuk, hogy ráadásul mindezt munka és család mellett csinálják – mondta Micheli Zsolt.
Bezdánban több évtizedes múltja van a színjátszásnak
A festői szépségű Duna menti vajdasági településen, a horvát határtól mindössze négy kilométernyire lévő Bezdánban több civil szervezet is működik, ezek egyike a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amelynek legerősebb szekciója a színjátszó csoport, amely több évtizedes múltra tekint vissza. Évente készítenek új előadást – általában a vidám, zenés darabokat részesítik előnyben.
Foki István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának a vezetője, a darabok rendezője elmondta, hogy a legújabb színjátékukat, a Ray Conney Család ellen nincs orvosság című vígjátékot szeptemberben Bezdánban két alkalommal mutatták be, majd Szilágyin, ezt követően Bácskertesen (Kupuszinán) vendégszerepeltek. Az idei évet pedig külföldi fellépésekkel kezdték, a várdaróci előadás előtti napon Magyarországon, Bácsalmáson is játszottak.
- Szeretnénk további helyszíneken is bemutatni ezt a vígjátékot, mert úgy vélem, csak úgy érdemes dolgozni, ha az elkészített előadást minél több helyen lejátszhatjuk – mondja Foki István.
A színjátszó csoport Várdaróc mellett többször szerepelt már Csúzán, Vörösmarton, de bemutatkoztak Sepsén és Újbezdánban is.
Nagyon jól szórakozott a közönség
A környékbeli településekről is érkeztek nézők, és mindannyian kíváncsiak voltak, hogy mit is takar a darab sejtelmes címe.
A helyszín London egyik elegáns kórháza, ahol a világ minden tájáról odasereglett neurológusok konferencián vesznek részt. A nyitó előadást dr. Mortimore tartja, akihez váratlanul betoppan tizennyolc évvel azelőtti szeretője, Tate nővér, ráadásul ennek a titkos viszonynak a „gyümölcse”, Leslie is. A főorvos szorult helyzetbe kerül, s nem lévén más választása, kollégáját, a kissé kétbalkezes dr. Bonneyt kéri meg arra, hogy ideiglenesen vállalja az apaságot… Innentől kezdve aztán az események szédítő tempóban követik egymást, a bonyodalmakból pedig vicces szituációk lesznek, amelyekkel igazán sikerült megnevettetniük a várdaróci közönséget, amely vastapssal jutalmazta a bezdáni színtársulatot.
A színházi esten részt vett dr. Császár Zoltán, eszéki magyar konzul és Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese is

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.