Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Románia nem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében
MÁÉRT - 2023. március 14., kedd 16:39

A székely szabadság napját követően és a hagyományoknak megfelelően március 11-én ismét Kolozsvár szervezték meg azt a nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Erika Casajoana Daunert, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) párt nemzetközi bizottságának a tagja, Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol Szenátus tagja és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiájáért Kezdeményező Egyesület elnöke. A sajtóeseményt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője moderálta.
Felszólalása kezdetén Tőkés László megköszönte a külföldi vendégek támogató jelenlétét, valamint azt, hogy a székely szabadság napján való részvételükkel tevőlegesen is szolidaritásukról biztosították az önrendelkezésért küzdőket. Az EMNT elnöke hatósági visszaélésként értékelte, hogy nem engedélyezték a székely szabadság napján résztvevőknek az utcai felvonulást, s így a megjelent tömeg kénytelen volt a járdán vonulni. „Szégyenletes, hogy a román csendőrség egy előre bejelentett és engedélyezett rendezvényt próbált meg korlátozni. A lehető leghatározottabban elítéljük a román csendőrség ezen törekvését. A székely szabadság napjának békés részvevőit a gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogában korlátozták, mely nemcsak elfogadhatatlan, de pontosan jelzi, hogy Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében” – állapította meg Tőkés László, majd hozzátette: egyedül Marosvásárhely polgármesterének lett volna joga betiltani a felvonulást, ám ő ezt nem tette meg, igaz, nem is lépett közbe a jogfosztás megakadályozása érdekében. „Sajnáljuk, hogy akkor, amikor az RMDSZ kormányon van, elemi jogainkkal – a szólás és a gyülekezés jogával – nem tudunk élni. E sajnálatos helyzet orvoslására jogi úton keresünk majd megoldást” – jelentette ki az EMNT elnöke. Tőkés László sajnálatosnak nevezte, hogy az SZNT által odaítélt Gábor Áron-díjak átadását csak a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében szervezhették meg, mivel a nagyteremben megyei sportgálát tartottak, noha a város RMDSZ-es vezetői pontosan tudhatták, hogy március 10-én milyen esemény lesz a székely fővárosban. „Bár egy épületben volt mindkét rendezvény, még csak egy találkozóra sem került sor, így az RMDSZ-es politikusok – Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, Péter Ferenc megyei tanácselnök és Novák Eduárd, az RMDSZ sportminisztere – nem gratuláltak sem Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízottnak, sem pedig Bakk Miklós politológusnak, egyetemi tanárnak a kitüntetéshez” – jegyezte meg Tőkés László, majd hozzátette: 20 éve annak, hogy Szatmárnémetiben – a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésén – életre hívták az EMNT-t, s ezzel új fejezetet nyitottak az erdélyi magyarság autonómiaharcában. Felszólalása végén Tőkés László politikai hibának nevezte az EMNT irodahálózatának mindeddig odaítélt anyagi támogatás megvonását, ugyanakkor hangsúlyozta, nem adják fel a megkezdett munkát.
Izsák Balázs abbéli örömének adott hangot, hogy négy év után sikerült újra megtartani a székely szabadság napját Marosvásárhelyen, valamint ő is megköszönte a külhoni meghívottaknak, hogy részt vettek az autonómiapárti eseményen. „Európában – miként a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés esetében is – összefogunk a közös célokért” – hangsúlyozta az SZNT elnöke, aki arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy újra eljuttatták petíciójukat Románia kormányához, melyben nemcsak megerősítették autonómiakövetelésüket, de arra ösztönözték a hatóságokat, hogy tartsák be nemzetközi kötelezettségvállalásaikat. „Az autonómiatörekvéseknek két erős pillére van: az egyik a vízió, melyet az autonómiastatútum fejez ki, s mely újra Románia parlamentje elé fog kerülni, a másik pedig a közösségi akarat. A székely szabadság napja ez utóbbit fejezi ki” – állapította meg Izsák Balázs. Az SZNT elnöke szintén sajnálatosnak nevezte a román csendőrség eljárását, ugyanakkor elmondta: Romániában csak az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak, a székely szabadság napjára azonban egyik sem igaz, hiszen azt december 7-én bejelentették, a hatóságok pozitívan láttamozták, s ebben közreműködött a csendőrség képviselője is. „A hatóság célja egyértelmű: meg akarják félemlíteni az önrendelkezéspárti tömeget, ezt azonban nem szabad engednünk” – mondta Izsák Balázs.
A külföldi vendégek szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az autonómia iránt elkötelezett erdélyi civil- és politikai szereplőket, kihangsúlyozva, hogy az önrendelkezés intézménye egy demokratikus eszköz Európa békéjének, sokszínűségének és fejlődésének megteremtéséhez. Elhangzott: a kultúrák és nyelvek sokszínűsége csak gazdagabbá teszi Európát, ezek megőrzéséhez ugyanakkor az őshonos nemzeti kisebbségeknek autonómiára van szükségük.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.