Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A Magyarságkutató Intézet nagyváradi konferenciájáról
MÁÉRT - 2023. június 26., hétfő 15:30

„Üdvözlégy kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma!” címmel rendezték meg a XI. Szent László Napok keretében a nagyváradi várban a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáját, a helyi Magyar Polgári Egyesület társszervezésével.
A budapesti székhelyű Magyarságkutató Intézet (MKI) interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. A szervezet a magyar kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt kezdte meg működését 2019. január 1-jén, az akkori tárcavezető, Kásler Miklós orvosprofesszor irányításával.
Az intézet több kutatóközponttal rendelkezik, amelyek munkáját kinevezett vezetők felügyelik: Történeti Kutatóközpont, Archeogenetikai Kutatóközpont, Eszmetörténeti Kutatóközpont, Klasszika-filológiai Kutatóközpont, László Gyula Kutatóközpont és Archívum, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont, Nyelvtervezési Kutatóközpont, Régészeti Kutatóközpont.
Az idei nagyváradi konferencia előadásai ezúttal is Szent Lászlóhoz kapcsolódtak. Ezek voltak a tárgyalt témák: Szent László törvényei, a Szent László zarándokút, illetve annak szászföldi állomásai, a zarándokutakon található ereklyék, Szent László hermájának archeogenetikai vizsgálata, Szent királyaink nemzetsége és kultusza, más középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata, Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban. Ráadásként és zárásként a Szent László alapította város, Várad 1940. szeptember 6-ai hazatéréséről hangzott el előadás.
A konferencián érszt vett és nyitóbeszédet mondott prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, az MKI alapítója és tiszteletbeli elnöke. Jelen volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László püspök is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.