Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Megjelent a VÁRAD folyóirat friss száma
MÁÉRT - 2023. augusztus 23., szerda 07:44

A Nagyváradon szerkesztett VÁRAD című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat idei 8., augusztusi száma a manapság kevéssé olvasott-hivatkozott-játszott erdélyi íróra, drámaszerzőre, szerkesztőre, Sütő Andrásra irányítja a figyelmet a szellemi restitúcióknak fenntartott rovatban. Születésének 96., valamint egyetlen romániai szobrának felállítása 10. évfordulóján Székelyudvarhelyen tartottak megemlékezést június végén, Dávid Gyula irodalomtörténész és Lőrincz György író itt és ekkor elhangzott beszédei olvashatók a friss lapszámban.
Verset Nagyálmos Ildikó, Siska Péter, Kiss Ferenc Zsolt, W. Ábrahám Erzsébet, Albert-Lőrincz Márton közöl, prózát Jezsó Ákos, Ferenczfi János, Pintea László, Kovács-Széles Andrea. A szám képzőművésze Győrfi Lajos püspökladányi szobrász.
A neves debreceni irodalomtörténész, tanár, Bertha Zoltán rövid írásai a tokaji írótábort, illetve Tamási Áront és Németh Lászlót „hozzák közelebb”. Ványai Fehér József esszénovellájának címe önmagárét beszél: Otthonülő világjáró.
Tóth Gábor zenetörténeti sorozatában ezúttal Claude Debussyről tudhat meg az olvasó kevésbé ismert tényeket, Farkas László helytörténeti írásában azt villantja föl a korabeli sajtó tükrében, hogy miként került a magyarországi Bihar megyébe a nagyváradi megyeháza Feszty-képe.
Simó Márton a székelyföldi költő, Bágyi Bencze Jakab pályáját is megrajzolva recenzálja annak legutóbb megjelent, Isten árnyékában című kötetét. Lencar Péter a tavaly számos szakmai díjat bezsebelt spanyol–francia filmalkotást, a Szörnyetegeket ajánlja a mozikedvelőknek. Tóth Hajnal ezúttal a legendás rockegyüttes, a Tankcsapda tagjaival készített interjút egy partiumi fellépésük során. Barabás Zsuzsa e havi keresztrejtvényéből Kós Károly egyik nemes gondolata fejthető ki. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.